Știm ce reprezintă aceste edificii religioase și la ce folosesc, dar puțini sunt cei care știu cum se spune corect, Mânăstire sau Mănăstire. La fel de puțini sunt aceia care știu când a fost datat primul edificiu monahal din lume. Tu știi?
Înainte de vorbi despre substantivul de astăzi, poate ar fi cazul să aflăm unde există cel mai vechi edificiu religios de acest fel din lume.
Conform celor mai recente descoperiri arheologice, paradoxal realizate de un român, situl Tall Ğanūb Qaṣr al-‘Ağūz, sau simplu „GQA”, este unic prin faptul că este probabil cel mai vechi sit monahal atestat arheologic, nu numai în Egipt, ci și în lume.
Tot din izvoarele istorice se mai știe că, de fapt, monahismul este un mod de viață religios în care adepții se retrag din societate și optează pentru izolare în căutarea iluminării spirituale.
În forma sa instituționalizată, această practică își are originea în Egiptul secolului al IV-lea, unde mulți adepți ai creștinismului, care se răspândea rapid, au fost atrași de deșerturile nesfârșite, care ofereau medii propice pentru comunități religioase izolate sau cel puțin semi-izolate.
Descoperirile arheologice ale unuia din cele mai vechi așezăminte monahale au fost făcute de profesorul român Victor Ghica, în parteneriat cu Institut Français d’Archéologie.
Pe baza stratigrafiei, a analizei radiocarbonului, a ansamblurilor de ceramică și sticlă și a monedelor, data de întemeiere a primei etape a acestei federații de pustnici poate fi situată în jurul primei jumătăți a secolului al IV-lea, fiind cel mai vechi sit monastic creștin păstrat care a fost datat cu certitudine până în prezent.
Acum, revenind la cum vorbim și scriem corect, sunt mulți cei care, poate din obișnuință, folosesc de cele mai multe ori forma greșită a acestui substantiv.
Deși am avea tendința să spunem Mânăstire, din punct de vedere gramatical, ortoepic, ortografic și morfologic, este greșit. Singura variantă corectă, conform DOOM, este Mănăstire, iar varianta la plurar a acestui substantiv este Mănăstiri.
Originea cuvântului, deși aparent una slavonă, anume Monastyri, are o rădăcină și mai veche în limba greacă. Aici vorbim despre Monasterion, care în traducere înseamnă, de fapt, locuință izolată, dar fără a avea o conotație religioasă, așa cum o știm astăzi.
Așa cum Mănăstire provine din greaca veche, așa și cuvântul care definește Casa Domnului, Biserica, provine din latinescul Basilica. În concluzie, forma corectă este Mănăstire, cu pluralul Mănăstiri. Este important să vorbim și să scriem corect, în cele din urmă.