12 sept. 2024 | 09:46

Mânăstire sau mănăstire? Cum se spune corect, de fapt

Educație
Mânăstire sau mănăstire? Cum se spune corect, de fapt
Cel mai vechi edificiu monahal este din secolul al IV-lea

Știm ce reprezintă aceste edificii religioase și la ce folosesc, dar puțini sunt cei care știu cum se spune corect, Mânăstire sau Mănăstire. La fel de puțini sunt aceia care știu când a fost datat primul edificiu monahal din lume. Tu știi?

Când a fost datat primul edificiu monahal din lume

Înainte de vorbi despre substantivul de astăzi, poate ar fi cazul să aflăm unde există cel mai vechi edificiu religios de acest fel din lume.

Conform celor mai recente descoperiri arheologice, paradoxal realizate de un român, situl Tall Ğanūb Qaṣr al-‘Ağūz, sau simplu „GQA”, este unic prin faptul că este probabil cel mai vechi sit monahal atestat arheologic, nu numai în Egipt, ci și în lume.

Mânăstire sau mănăstire Cum se spune corect, de fapt

situl Tall Ğanūb Qaṣr al-‘Ağūz

Tot din izvoarele istorice se mai știe că, de fapt, monahismul este un mod de viață religios în care adepții se retrag din societate și optează pentru izolare în căutarea iluminării spirituale.

Cel mai vechi sit descoperit de un român

În forma sa instituționalizată, această practică își are originea în Egiptul secolului al IV-lea, unde mulți adepți ai creștinismului, care se răspândea rapid, au fost atrași de deșerturile nesfârșite, care ofereau medii propice pentru comunități religioase izolate sau cel puțin semi-izolate.

Descoperirile arheologice ale unuia din cele mai vechi așezăminte monahale au fost făcute de profesorul român Victor Ghica, în parteneriat cu Institut Français d’Archéologie.

Pe baza stratigrafiei, a analizei radiocarbonului, a ansamblurilor de ceramică și sticlă și a monedelor, data de întemeiere a primei etape a acestei federații de pustnici poate fi situată în jurul primei jumătăți a secolului al IV-lea, fiind cel mai vechi sit monastic creștin păstrat care a fost datat cu certitudine până în prezent.

Cum se spune corect, Mânăstire sau Mănăstire?

Acum, revenind la cum vorbim și scriem corect, sunt mulți cei care, poate din obișnuință, folosesc de cele mai multe ori forma greșită a acestui substantiv.

Deși am avea tendința să spunem Mânăstire, din punct de vedere gramatical, ortoepic, ortografic și morfologic, este greșit. Singura variantă corectă, conform DOOM, este Mănăstire, iar varianta la plurar a acestui substantiv este Mănăstiri.

Originea cuvântului, deși aparent una slavonă, anume Monastyri, are o rădăcină și mai veche în limba greacă. Aici vorbim despre Monasterion, care în traducere înseamnă, de fapt, locuință izolată, dar fără a avea o conotație religioasă, așa cum o știm astăzi.

Așa cum Mănăstire provine din greaca veche, așa și cuvântul care definește Casa Domnului, Biserica, provine din latinescul Basilica. În concluzie, forma corectă este Mănăstire, cu pluralul Mănăstiri. Este important să vorbim și să scriem corect, în cele din urmă.

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Testul auto la care au picat și șoferii experimentați: care este ordinea de trecere în intersecție?
Click.ro
VIDEO. S-au înecat sub ochii rudelor: Scene de haos în Congo după ce un feribot supraîncărcat s-a scufundat
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Unica.ro
O serie de medicamente, pe lista neagră a UE. Ce va dispărea din farmacii în curând
EVZ.ro
Cine este Loredana Salanță, câștigătoarea Miss Universe România 2024. Este mămică și a mai reprezentat țara noastră și la alte concursuri de frumusețe
Spynews
România a cerut, UE a dat ordin. Decizie pentru mașini în Europa. Șoferii spun adio
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
AVERTISMENT de RĂZBOI al RUSIEI! CONFRUNTAREA cu OCCIDENTUL, fără PRECEDENT! Se anunță CATASTROFA
Mediaflux
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Andi Constantin, fostul concurent Burlacul, iubește din nou! Cine e și cum arată femeia superbă care l-a cucerit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro