În anul care tocmai s-a încheiat au fost făcute 12 descoperiri rare, printre care un inel cu ametist, despre care se crede că previne mahmureala și un oraș antic – a doua cea mai importantă descoperire arheologică de la mormântul lui Tutankhamon. Chiar dacă în 2021 nu a fost găsit niciun monolit misterios în deșert, au fost făcute totuși câteva descoperiri incredibile, despre care te invităm să citești în continuare.
Douăsprezece descoperiri dintre cele mai interesante au fost făcute în anul din care tocmai am ieșit, 2021. Printre acestea vorbim despre un inel care vindecă mahmureala și un oraș antic pierdut. Întrucât multe persoane sunt adesea atrase de săpăturile arheologice istorice, care oferă o altă perspectivă asupra trecutului umanității, precum și de descoperirile rare în locuri neașteptate, ne-am gândit să îți facem cunoscute unele dintre cele mai interesante lucruri scoase la iveală în 2021.
Aceste descoperiri incredibile sunt la fel de mici ca urma unei insecte pe o operă de artă celebră, dar la fel de mărețe ca un oraș întreg.
1. Inelul care previne mahmureala
Un inel din aur și ametist purpuriu a fost găsit într-un sit unde se afla una dintre cele mai mari crame antice cunoscute, potrivit unui anunț făcut în luna noiembrie de Autoritatea Israeliană pentru Antichități. Se crede că bijuteria descoperită în orașul israelian Yavne poate preveni mahmureala dacă este purtată, proprietarul acesteia fiind, probabil, un bizantin bogat din secolele al III-lea și al VII-lea.
2. Un Rembrandt surpriză
O pictură pierdută a lui Rembrandt a fost descoperită în vara lui 2021. Este vorba despre „Adorația magilor“, un ulei pe hârtie montat pe pânză. Fundația Patrimoniului Italian a confirmat că pictura este orginală, fiind realizată de prolificul maestru olandez. Descoperirea a fost făcută într-o casă țărănească romană.
3. Un oraș antic
Cea mai mare descoperire a anului pe care tocmai l-am lăsat în urmă este un oraș vechi de 3.000 de ani, localizat în Egipt. Orașul pierdut a fost scos la iveală de sub nisip.
„Descoperirea acestui oraș pierdut este a doua cea mai importantă descoperire arheologică de la mormântul lui Tutankhamon“, a declarat Betsy Bryan, profesor de egiptologie la Universitatea Johns Hopkins.
4. Un porc mistreț într-o peșteră
O descoperire remarcabilă a fost făcută într-o peșteră indoneziană de pe Insula Sulawesi. Este vorba despre o reprezentare a unui porc mistreț, despre care se crede că este cea mai veche imagine a unui animal care a supraviețuit, datând de cel puțin 45.500 de ani.
5. O mască de aur
O mască subțire de aur a fost descoperită în luna iunie, reprezentând una dintre cele circa 500 de relicve recent dezgropate dintr-un ansamblu de gropi de sacrificiu din sud-vestul Chinei, în situl arheologic Sanxingdui.
Citește și: Cele mai ciudate 15 descoperiri din întreaga lume. Oamenii de știință nu au avut nicio explicație. FOTO
6. Mărgele minuscule cu implicații istorice
Câteva mărgele venețiene de mărimea unei afine sunt considerate a fi cele mai vechi obiecte de fabricație europeană cunoscute în America de Nord, precedând chiar călătoria peste Atlantic a lui Cristofor Columb.
7. Manuscrisul de la Marea Moartă
În luna martie a anului 2021, guvernul israelian anunța că zeci de fragmente ale unui manuscris de la Marea Moartă, care conținea un text biblic, au fost găsite de arheologii care lucrau în deșertul Iudeii.
8. O pictură murală veche de 3.200 de ani
Tot în martie 2021 a fost descoperită și o pictură murală veche de 3.200 de ani, care înfățișează un zeu păianjen cu un cuțit în mână. Pictura a fost găsită în Peru, pe partea laterală a unui templu de adobe.
9. Un cap de marmură vechi
Un cap de marmură vechi de circa 2.000 de ani, al unui tânăr Augustus Octavian, primul împărat al Romei, a fost descoperit în mai 2021 în orașul italian Isernia, în timpul reparării unui zid medieval grav avariat.
10. Un războinic din epoca epocii fierului
O nouă analiză ADN dezvăluia, în august 2021, că un războinic găsit într-un mormânt din epoca fierului din Finlanda ar fi putut fi non-binar.
11. Noi descoperiri privind picturile lui Van Gogh
În octombrie 2021, Muzeul de Artă din Dallas expunea noi descoperiri privind picturile lui Vincent Van Gogh din livada de măslini, inclusiv urma unei insecte care a aterizat din nefericire pe vopseaua sa.
12. Unul dintre „templele soarelui“
Arheologii au descoperit în luna noiembrie a anului 2021 unul dintre „templele soarelui“ pierdute ale Egiptului, datând de la mijlocul secolului al 25-lea î.Hr., sub un alt templu de la Abu Ghurab.