14 mai 2024 | 15:37

Cum este corect: “non-stop” sau “nonstop”? Milioane de români nu știu care e singura formă acceptată

Educație
Cum este corect: “non-stop” sau “nonstop”? Milioane de români nu știu care e singura formă acceptată
Este important să vorbim și să scriem cum este corect!

Când vine vorba de anumite cuvinte, unii le folosesc corect, alții nu. Este și cazul pe care vi-l propunem astăzi, și în care vom afla cum este corect: “non-stop” sau “nonstop”.

Este important să vorbim și să scriem cum este corect!

așa cum am învățat la orele de Limba Română, scrierea și vorbirea corectă este un element extrem de important. Dacă în vorbirea curentă, de multe ori, folosim prescurtări ale unor cuvinte, atunci când așternem pe hârtie este cu totul altceva.

Din punct de vedere gramatical, este extrem de important să folosim cuvintele în forma lor corectă și, bineînțeles, ținând cont de toate regulile gramaticii limbii române.

În cazul de față, vorbim despre cuvântul din limba română despre care aflăm în DEX, varianta din 1998, că forma consemnată aici este într-un cuvânt, și anume nonstop. De cealaltă parte, dacă vom consulta DOOM (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic), vom constata o diferențiere, aici fiind regăsit cu cratimă, adică non-stop.

Cum este corect: “non-stop” sau “nonstop”?

Cu alte cuvinte, ambele variante sunt corecte, dar atenție!, depinde foarte tare în ce context și cum se folosesc ambele varainte, una adjectivală și cealaltă adverbială.

Dacă e să ținem cont de normele gramaticale, forma pe care o vom folosi, spre exemplu în discursurile formale, sau chiar în scrierile academice, este non-stop (exe: Farmacia din colț este deschisă NON-STOP).

Dacă vrem să folosim cuvântul ca și formă adeverbială, atunci vom ține din nou cont de regulile gramaticale, și folosim a doua variantă, nonstop (exe: Serviciul de consiliere este Nonstop).

Originea cuvântului vine din limba engleză

Dacă ar fi să ne luăm după originea acestui cuvânt, aflăm că vine din limba negleză, iar în acest caz, englezii vor folosi într-un singur cuvânt.

Explicația gramaticală, în acest caz, este că prefixul „non” este complet „nativ” pentru limba engleză, ca „morfem legat”. Un „morfem legat” descrie un afix care nu este niciodată folosit independent, ca un cuvânt de sine stătător.

„Engleza are unele terminații gramaticale evidente, cum ar fi -s, -ed și -ing, care au semnificații regulate clare și consistente, dar care nu sunt niciodată „cuvinte”. În mod similar, engleza are o varietate de prefixe, de origine germanică sau latină, cum ar fi un-, im- și non-, care au semnificații distincte, dar nu pot fi folosite ca atare.”, explică specialiștii în lingvistică.

Concluzie

Limba română a împrumutat anumite cuvinte din alte limbi germanice, precum engleza, sau latine, dar asta nu înseamnă că le vom folosi cum ne vine. Și în cazul acestor tipologii de cuvinte, după cum se vede, se aplică regulile gramaticale.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Magnații criptomonedelor. Cine sunt și ce averi au reușit să strângă
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro