Cu banii care urmează să fie alocați pentru majorarea a 164.000 de pensii, speciale şi ocupaţionale, care înseamnă mai mult de jumătate din impactul bugetar al majorării pensiilor obişnuite, s-ar fi putut construi 600 de km de autostradă. Dar cine are nevoie de drumuri, dacă avem pensii speciale.
Punctul de pensie va crește cu 70% la propunerea Ministerului Muncii din anul 2021. Deși, asupra acestui aspect a insistat și Victor Ponta, care voia ca legea să intre în vigoare din ianuarie 2019. Această mărire va avea un impact bugetar suplimentar uriaş. Din această cauză ar trebui să fie majorate doar pensiile obişnuite, nu şi cele speciale şi cele ocupaţionale, este de părere Cristian Păun, profesor de economie la ASE.
„Dilema mea este legată de faptul că pentru o astfel de măsură aplicată de mâine avea nevoie în plus de circa 1.02 miliarde de euro / lună (peste 12 miliarde euro / an – echivalentul a 1200 km de autostradă), în condiţiile în care sistemul public de pensii e pe un deficit anual de circa 12 miliarde lei în 2018, în reducere faţă de 2017 (3,5 miliarde euro / an)”, a declarat Cristian Păun.
Mai precis, dacă s-ar majora pensiile obișnuite cu 785 de lei, adică cu 70% faţă de pensia medie actuală de 1.122 lei, pentru cei 5,2 milioane de pensionari impactul ar fi mult mai mic. Statul ar cheltui lunar 4,09 miliarde de lei.
În timp ce, creșterea cu același procent a celor 155.000 pensii ocupaţionale ar avea un impact bugetar lunar de 2,114 miliarde de lei. Pensiile speciale ale magistraţilor, primarilor, parlamentarilor, corpului diplomatic, personalului auxiliar al instanţelor, Curții de Conturi, etc, ar însemna încă 89,2 milioane de lei lunar. În total sunt 9.100 pensii speciale, notează Adevărul.
„Lejeritatea cu care trec prin Parlamentul României astfel de aberaţii periculoase ridică semne serioase de întrebare dacă oamenii aceia chiar ne vor binele sau chiar gândesc (şi aici mă refer la logică elementară). Ce naiba de calcule îşi fac şi cum le fundamentează că mie îmi dă rău de tot cu virgulă? Este clar, încă odată, cât de puternică este junta militară din România şi ce reprezentare puternică au în Parlamentul României cei din instituţiile de forţă ale statului” este de părere Cristian Păun.
Cristian Păun, economist, mai spune că „deficitul ar sări lejer de 15-16 miliarde euro doar din sistemul public de pensii. Chiar şi creşterea graduală are probleme similare, având în vedere că deficitul e constant şi consistent (trei-patru miliarde euro, în scădere de la șase-șapte miliarde euro / an după comasarea contribuţiilor)”.
„Fondul public de pensii este incapabil acum, fără aceste majorări preconizate, să se susţină singur şi apelează masiv la bugetul de stat. Mai mult, perioada de creştere a pensiilor coincide cu cea în care am aglomerat cea mai mare parte a absorbţiei fondurilor europene care trebuie cofinanţate. Ambele probleme devin imposibil de susţinut financiar simultan”, explică Cristian Păun.