Din 2019 și până în 2023, timp de 4 ani anumite categorii sociale primeau de la stat ajutoare sociale, sub diferite forme, iar sumele au fost extrem de variate. Dar, conform guvernanților, vor fi mai puţini bani pentru români în 2024. Citește mai departe articolul și află cine nu va mai avea parte de vouchere de ajutor anul viitor.
Odată cu declanșarea pandemiei și măsurile de izolare și restricții, anumite categorii sociale s-au văzut în fața unor situații fără precedent, multe dintre ele extrem de greu de gestionat.
Ca urmare a acestor aspecte sociale neprevăzute și fără o ieșirea reală din criză, guvernanții perindați pe la Palatul Victoria inițiau mai multe program de ajutor social, iar după declanșarea planurilor europene de redresare, Comisia Europeană aloca fonduri stricte pentru genul acesta de proiecte.
Află despre: România primește încă 1,9 miliarde de euro din PNRR. Ce va face Guvernul cu banii
Banii proveniți prin PNRR (Planul de Redresare și Reziliență), semnat de guvernul Cîțu și asumat în totalitatea lui, ajungeau la singurul for din aparatul de stat care să gestioneze toate aceste programe, și anume Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE)
Astfel, după 2020, au apărut programe, precum „Sprijin pentru România”, prin intermediul cărora, Ministerul Fondurilor Europene gestiona banii pentru parte din categoriile sociale nevoiașe și cu nevii financiare urgente. Spre exemplu Programul „Sprijin pentru România” a fost derulat din 2020 și până în prezent, termenul de finalizare, cel puțin cel anunțat, fiind la 31 decembrie a.c.
Sumele sunt extrem de mari, mai ales dacă ținem cont și de numărul beneficiarilor, peste 2,5 milioane de români, și mai trebuie amintite și ajutoarele sociale de hrană, plata facturilor la energie și gaze, precum și tichetele de hrană, îmbrăcăminte și rechizite pentru cei mici.
Citește despre: Ajutor pentru 1.000 de gospodării din România în această iarnă. Ministrul a făcut anunțul
Dar, au venit și părțile proaste în situația dată, și vorbim aici de cele două crize ulterioare, războiul din Ucraina, și criza din Orientul Mijlociu, amândouă afectând definitoriu bunul mers al economiilor europene, partenere cu cele două state, cel puțin economic vorbind.
De cealaltă parte, proasta gestionare a veniturilor și cheltuielilor statului a dus la unul din cele mai mari procente de deficit bugetar din ultimii ani, asta însemnând diminuarea fondurilor alocate asistaților social, de la bugetul de stat, și limitarea sumelor alocate de CE pentru programele sociale deja în piață, ca urmare a incapacității guvernului de a restabili un echiliru la nivelul deficitului bugetar, astăzi ajung la 3,48%.
Mulți analiști au tras semnale de alarmă, iar unul dintrele face referire la faptul că vor fi mai puţini bani pentru români în 2024, asta ridicând și o întrebare, și anume ”Cine nu va mai avea parte de vouchere de ajutor anul viitor?”
Din păcate, gestionarea defectuoasă a bugetului a dus la incapacități de plată în anumite segmente, precum și la noi cote de îndatorare a României, având în vedere că va trebui ca premierul Ciolacu să aprobe cererea de noi împrumuturi cu dobânzi relativ mici, dar cu impact, de până la 7%, ceea ce va îndatora contribuabilul romn cu până la 4.800 de lei către creditorii statului.
Vezi și: Românii care nu mai primesc ajutoare sociale. Rămân şi fără vouchere, anunţul făcut de Marius Budai
Toate aceste elemente adăugate la ecuația crizei socio-economice actuale va pune guvernul în a lua o decizie, asta însemnând, în mod clar, mai puţini bani pentru români în 2024. Concret, vor exista categorii sociale de români, asistați sociali, care vor fi scoși de pe listele celor care primesc vouchere sociale de ajutor, conform surselor guvernamentale, dar vor primi în schimb alte ajutoare, spre exemple cele de alimente, conform datelor anunțate de actualul ministrul MIPE, Adrian Câciu.
Deși se vor păstra acele vouchere pentru alimente, în valoarea de 50 de euro, începând cu prima zi a anului viitor, voucherele de energie de 1.400 de lei nu vor mai fi acordate categoriilor sociale care beneficiau de ele până acum, Câciu explicând că, de fapt, „Ajutorul pentru încălzire nu este gestionat de MIPE, voucherele de energie au fost prelungite până în 31/03/2024„.
Citește despre: Românii care sunt excluși de la ajutorul pentru încălzirea locuinței. Ce condiții încalcă
Cu toate aceste explicații, paradoxal, tot Adrian Câciu se lăuda cu prelungirea teremenului de acordare a acestor vouchere, declarând că:
„Veste bună pentru cei care sunt beneficiari ai voucherelor pentru energie: am prelungit valabilitatea până la 31 martie 2024, așa cum anunțasem, am formalizat această măsură, astfel încât beneficiarii, gospodăriile vulnerabile, să poată să plătească facturile la energie cu aceste vouchere până la 31 martie 2024. Termenul inițial era 31 decembrie 2023”, a clarificat ministrul Adrian Câciu.
Cu toate că oficialul Adrian Câciu nu explică cine nu va mai avea parte de vouchere de ajutor anul viitor, mai mult ca sigur că cei scoși vor fi cei de pe listele ministerelor, beneficiari ai voucherelor de energie. Rămâne să așteptăm anul viitor și să vedem care va fi decizia finală și, în cele din urmă, cine nu va mai avea parte de vouchere de ajutor anul viitor.