17 oct. 2023 | 10:11

Ajutor pentru încălzirea locuinței pentru iarna 2023 – 2024. Până când poţi depune cererea, avertisment pentru români

Utile
Ajutor pentru încălzirea locuinței pentru iarna 2023 – 2024. Până când poţi depune cererea, avertisment pentru români
Se acordă doar pentru o singură locuință, cea de domiciliu, sau cea de reședință, după caz.

Pe 5 septembrie a.c., Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța demararea unei noi tanșe pentru români, constând într-un nou ajutor facturile la gaze. În același timp, la nivel local, se vor da bani sub forma de ajutor pentru încălzirea locuinței pentru iarna 2023 – 2024. Citește mai departe și află până când poţi depune cererea. În acest sens, autoritățile au transmis și un avertisment pentru români.

MIPE anunță un nou ajutor facturile de încălzire

În comunicatul publicat de minister pe site, este anunțată suma pe care o vor primii români sub forma acestui ajutor pentru facturile de gaze pentru iarna 2023 – 2024.

Află despre: Câţi bani pot primi lunar românii ca ajutor de încălzire sau pentru plata facturilor la energie datorită Legii consumatorului vulnerabil

Conform informațiilor, este vorba tot de cei 700 de lei, iar totalul sumelor atribuite programului este de 1,44 de miliarde de lei. Data de la care s-a demarat noua tranșă este 15 septembrie, iar banii ar trebui să fie deja pe cardurile emise de autorități românilor eligibili.

”Asigurăm plata celei de a doua tranșe din ajutorul pentru compensarea prețurilor la energie și ne dorim ca acest sprijin să ajungă cât mai repede la familiile vulnerabile, care au nevoie de acești bani.

Compensarea prețurilor la energie este o măsură importantă prin care asigurăm sprijin familiilor vulnerabile și ne menținem angajamentele luate în fața lor, așa cum e normal.

Vor beneficia de a doua transă pentru plata facturilor la energie aproximativ 2 milioane de gospodării. Din acestea, circa 1,65 milioane de gospodării au beneficiat și de prima tranșă din acest ajutor, în prima parte a acestui an, iar alte aproape 400.000 de familii primesc pentru prima dată acest sprijin.”, se arată în comunicatul emis de MIPE.

Citește și: Facturi mai mici la încălzire cu 90% pentru acești români. Ce soluție unică în țară au găsit autoritățile

În această perioadă, la nivel local, din partea primăriilor, va veni și un nou ajutor pentru încălzirea locuinței pentru iarna 2023 – 2024.

Cine va primi noul ajutor pentru încălzirea locuinței pentru iarna 2023 – 2024

Oficiali din primăriile de sector și locale spun că acest ajutor pentru încălzirea locuinței pentru iarna 2023 – 2024 va fi acordat începând cu data de 1 noiembrie a.c. și până pe 31 martie anul viitor.

Pe de altă parte, mai există și un supliment pentru energie, are va fi acordat începând cu data de 1 noiembrie 2023 și până în octombrie 2024, la finalul lunii.

Află detalii: Ce trebuie să faci ca să primeşti ajutor de încălzire în iarna asta. Românii care vor beneficia de banii de la stat

Ca și în cazul enunțat anterior, sumele vor fi date categoriilor de români vulnerabile și care au venitul net lunar până la 1.386 de lei pe persoană, iar cealaltă sumă, catalogată ca supliment, 2.053 de lei, va fi acordată perosnaleor vulnerabile singure.

Banii vor fi acordați acestor categorii în baza unor documente ce vor fi depuse la primăriile de sector, în cazul Capitalei, sau la primăriile locale, banii fiind doar pentru sezonul rece din iarna lui 2022-2023.

Cum pot intra românii în possia ajutorului pentru încălzire

Ca și până acum, criteriile de acordare a acestui ajutor pentru încălzirea locuinței pentru iarna 2023 – 2024 au rămas aceleași.

Concret, românii elgibili și care se încadrează în condițiile de mai sus vor trebui să depună la primărie o cerere și o declarație pe propria răspundere.

Declarația va conține componența familie, la care se adaugă veniturile lunare nete, fără a depăși pragul impus de legislație, până la 1.386 de lei, iar în cazul persoanelor singure să nu depășească 2.053 de lei.

Află despre: Românii care sunt excluși de la ajutorul pentru încălzirea locuinței. Ce condiții încalcă

Conform legii în vigoare, acest ajutor pentru încălzirea locuinței pentru iarna 2023 – 2024 se acordă doar pentru o singură locuință, cea de domiciliu, sau cea de reședință, după caz.

Începând cu luna octombrie, cei care vor beneficia de aceste ajutoare, pot depune documentele începând cu data de 20 ale lunii.

În cazul în care documentele sunt depuse după data de 20 a lunii, cei eligibili vor primii sumele începând cu următoarea lună. Iată care sunt și criteriile impuse de legislație:

  • 90% pentru cei care au un venit lunar între 200-320 de lei pe lună;
  • 80% pentru cei care au un venit lunar de 320-440 de lei pe lună;
  • 70% pentru cei cu venituri între 440,1 – 560 lei pe lună;
  • 60% pentru cei cu venituri între 560-680 de lei pe lună;
  • 50% pentru cei cu venituri între 680-920 de lei pe lună;
  • 40 % pentru cei cu venituri între 920- 1 040 de lei pe lună;
  • 30% pentru cei cu venituri între 1 040- 1160 lei pe lună;
  • 20% pentru cei cu venituri între 1160- 1280 de lei pe lună;
  • 10% pentru cei cu venituri între 1280- 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru o persoană singură.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței depinde de sistemul de încălzire

În afară de criteriile sociale, legislația mai prevede la acordarea acestui ajutor pentru încălzirea locuinței pentru iarna 2023 – 2024 un alt criteriu, și anume sistemul de încălzire pe acre cei eligibili îl au în locuință.

Vezi mai multe despre: Câţi bani pot primi lunar românii ca ajutor de încălzire sau pentru plata facturilor la energie datorită Legii consumatorului vulnerabil

Pe baza acestui criteriu se acordă un ajutor de maxim 250 de lei pe luna, dacă vorbim de gaze, 320 de lei dacă e vorba de sistemul de încălzire pe bază de lemne, combstibili petrolieri sau paleți, și un maxim de 500 de lei pe lună pentru sistemele de încălzire alimentate de la rețeaua de curent electric, conform tabelului de mai jos.

Ajutor pentru încălzirea locuinței pentru iarnă 2023 – 2024. Până când poţi depune cererea, avertisment pentru români

Tabel acordare sume în funcție de sistemul de încălzire

Se mai acordă și un supliment de energie, suma fiind una fixă, după cum urmează:

  • 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
  • 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
  • 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;
  • 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Există un amendament la aceste criterii, și anume, dacă există doar o sursă de încălzire pe bază de curent electric, atunci suplimentul se ridică la 70 de lei lunar.

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Horoscop, 4 mai 2024. Bani și reușite pentru Berbeci. Zodia care trebuie să fie atentă la sănătate
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Capital.ro
Cum se aprinde Sfânta Lumină la Ierusalim. Miracolul care are loc an de an la Mormântul lui Iisus
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
INTERZIS în SÂMBĂTA MARE! Este cel mai mare PĂCAT
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro