28 feb. 2024 | 14:41

Magazinul celebru de pe vremea lui Ceaușescu este aproape părăsit. Imagini ca după apocalipsă, firmele dispar, iar clienții evită magazinul Unirea FOTO EXCLUSIV

Social
Magazinul celebru de pe vremea lui Ceaușescu este aproape părăsit. Imagini ca după apocalipsă, firmele dispar, iar clienții evită magazinul Unirea FOTO EXCLUSIV

În urmă cu 48 de ani, cu mare fast și în prezența dictatorului Nicolae Ceaușescu, bcurureștenilor li se punea la dispoziție unul din cele mai mari centre comerciale, pe care toată lumea îl știe, magazinul Unirea. Astăzi, dacă ajungi aici vei găsi locul aproape părăsit, iar imaginile sunt ca după apocalipsă, firmele dispar, iar clienții evită să-i mai treacă pragul. Vezi, în exclusivitate, fotografiile din acest centru comercial, și află-i povestea.

O istorie a Bucureștiului de peste 65 de ani

Cu mult timp înainte ca Mall-urile să-și facă simțită prezența pe plaiurile mioritice, a existat o idee, se presupune a fostului dictator, de a da românilor câteva locuri în care să fie înglobate mai multe magazine într-unul singur.

Vezi și: Ce erau clădirile cunoscute drept circurile foamei pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Azi, au ajuns simbolul bogăției și prosperității

Nu, nu este vorba de celebrele „Circuri ale Foamei”, cum erau denumite acele construcții gigant din piețele agroalimentare din București și din alte mari orașe.

Magazinul celebru de pe vremea lui Ceaușescu este aproape părăsit. Imagini ca după apocalipsă, firmele dispar, iar clienții evită magazinul Unirea FOTO EXCLUSIV

Dar, ca să ajungem la subiectul de astăzi, mai trebuie reamintit că în 1959, mai exact pe 24 ianuarie a acelui an, conducerea comunistă a acelor vremuri, în frunte cu Gheorghiu Dej, luau decizia ca o intersecție importantă a Bucureștiului să fie denumită ”Piața Unirii”, și astăzi știm cu toții unde se află.

Vezi și: Planul secret al lui Ceaușescu pentru București. Ce urma să facă la greu, dacă nu era ucis

Aici exista un imens complex agroalimentar, cunoscut sub numele de ”Halele Unirii”, precum și un celebru spital, Brâncovenesc, astăzi doar o amintire a acelor vremuri, fiind demolat de Ceaușescu pentru a face loc unui imens bulevard ”Victoria Socialismului”, și a imensei clădiri, ”Casa Poporului”. La începutul anilor 70, în plină glorie, Nicolae Ceaușescu lua decizia de modernizare a zonei, astfel că una din directivele sale a fost construcția unui centru comercial imens.

Magazinul celebru de pe vremea lui Ceaușescu este aproape părăsit. Imagini ca după apocalipsă, firmele dispar, iar clienții evită magazinul Unirea FOTO EXCLUSIV

Magazinul Unirea în anii 70

La începutul anului 1976, după aproape șase ani de remodelare a zonei, Ceaușescu avea să inaugureze cel mai mare centru comercial, care se întinde astăzi pe 903.856 de metri pătrați, după ce avea să fie extins.

Vezi și: Imagini istorice. Ce a făcut Nicolae Ceaușescu la o alimentară, cu puțin timp înainte să moară

Extinderea avea loc în 1989, dar nu înainte ca Ceaușescu și arhitecții Capitalei să ranforseze imensa clădire, înainte de construcția metroului bucureștean, prima linie deschisă fiind cea de la Unirii, în 1979. Pentru cei care nu știu, au existat două astfel de centre, unul la București, și cel de-al doilea la Brașov.

Magazinul Unirea,  de pe vremea lui Ceaușescu este aproape părăsit

După evenimentele din Deembrie 1989, încă din primul an de democrație, autoritățile luau decizia de a reorganiza magazinul Unirea, astfel că spațiile care până atunci erau la liber, deveneau spații de închiriat pentru diferitele firme și restaurante.

Vezi și: Cum arăta Piața Unirii acum 100 de ani. Imaginile par din cu totul alt loc

O premieră a acelor ani de început a fost deschiderea primului restaurant McDonald’s din România, și Mega Image, chiar la parterul imensului magazin Unirea.

magazinul Unirea

Odată cu timpul, au început să apară și alte brand-uri mari din Europa care închiriau spații comerciale aici, precum și reamenajarea ultimului etaj, unde au existat spații de foud-court. Dar, crizele economice și creșterea chiriilor au dus la situații ca după război în interiorul acestui edificiu al unei ere a grandomaniei unui singur om.

Imagini ca după apocalipsă, firmele dispar, iar clienții evită magazinul Unirea

Reporterii Playtech Știri au decis să facă o vizită în celebrul magazin pentru a vedea ce se întâmplă în acest moment, dar, din păcate, imaginile cu spațiile comerciale sunt ca după apocalipsă, firmele dispar, iar clienții evită magazinul Unirea. Multe brand-uri celebrele au decis să renunțe la spațiile de sute de metri pătrați și să-și relocheze afacerile, ca urmare a creșterii costurilor cu chiria și utilitățile de aici, iar la cum merg lucrurile s-ar putea să asistăm la un faliment clar al companiei care deține în acest moment întregul complex comercial.

Vezi și: Magazinul din centrul Bucureștiului care se închide după 13 ani. Toți românii îl cunosc

Compania care administrează în acest moment acest spațiu, „Unirea Shopping Center”, companie controlată în trecut de către regretatul om de afaceri Dan Adamescu, care avea să moară în 2017, a ajuns într-o situație extrem de delicată, iar așa cum relatau cei de la ZF.ro, în urmă cu doi ani, spațiul asemenător din Brașov avea să fie scos la vânzare.

magazinul Unirea

Aceeași publicație citată mai prezenta și cine sunt cei care controlează compania, spunând că „este controlată în proporţie de 80,3% de The Nova Group Investments România, companie controlată la rândul ei de un offshore cu acelaşi nume din Ţările de Jos. SIF Muntenia (SIF4) deţine 10,83% din capital, restul revenind altor acţionari.”

Parteneri
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redactia.ro
Ce a pus Prodanca în pachetele de Paște pe care le-a împărțit pentru regretata sa mamă, Ionela: „Pe barosăneală, așa cum îi plăcea ei!”
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
Cutremur semnificativ în România. Magnitudinea a fost peste cea obișnuită
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
Medicul care l-a operat a anunțat acum. FLORIN PIERSIC...
Capital.ro
Când pică Paștele în 2025. Se întâmplă asta o dată la câțiva ani
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
CUTREMUR în RomâniaI! UNDE s-a SIMȚIT cel mai PUTERNIC
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro