Imagini istorice. Ce a făcut Nicolae Ceaușescu la o alimentară, cu puțin timp înainte să moară

Imagini istorice. Ce a făcut Nicolae Ceaușescu la o alimentară, cu puțin timp înainte să moară
Imagini istorice. Ce a făcut Nicolae Ceaușescu la o alimentară, cu puțin timp înainte să moară

Comunismul a însemnat raționalizarea forțată a alimentelor, ierni în frig și fără curent electric, dar și două ore de program la TV. Toate, în conștiința colectivă a româninlor, fiind atribuite cuplului ditator, Elena și Nicolae Ceaușescu.

Ultimele zile din viața dictatorului și vizitele de lucru

Este cunoscut faptul că, la fiecare vizită de lucru prin țară, magazinele Alimentara, așa cum se numeau, deveneau peste noapte ca și cornul abundenței. Erau umplute la refuz cu alimente de tot felul, o adevărată expoziție, și toate pentru cel mai iubit fiu al țării.

Odată ce vizita se încheia produsele expuse în galantare dispăreau exact așa cum apăruseră, peste noapte.

Multă lume și-a pus întrebarea îna cele zile dacă Ceaușescu știa de acest aspect sau nu. Dacă ne luăm după firul logic al situației, Nicolae Ceaușescu nu știa ce se întâmplă. Lipsa alimentelor din galantare nu i se datora lui, ci acoliților săi, din Consiliile locale.

Există o poveste legată de una din vizitele lui Nicolae Ceaușescu prin centrele agro-alimentare. Aceasta spune că, undeva pe la finele anului 1988, a surprins pe toată lumea cu o vizită surpriză.

Adevăruri și realități din vremea comunismului

Nicolae Ceaușescu a vizitat centrul agro-alimentar Halele Unirii, unde erau, ca de obicei, galantarele pline cu de toate, după care a plecat. Numai că, făr ca autoritățile administrative să știe, acesta s-ar fi întors inopinant în Hale și a descoperit că nu mai era pic de mâncare în galantare.

Într-una din marile hale ale complexului ar fi dat peste un angajat care mătura. L-ar fi întrebat ce s-a întâmplat cu toate alimentele. Aflând realitatea a demis toată conducerea, iar cel pe care l-a găsit măturând l-ar fi făcut șef peste complex.

În decembrie 1989, Ceaușescu a mai vizitat pentru ultima dată alimentarele din București, și nu numai. Era una din realitățile zilnice a României comuniste. Galantarele goale, de după vizitele dictatorului, rămân și satăzi pline doar de semne de întrebare.