Lovitura pe care o dă Rareș Bogdan. Ce funcție va avea în noul Guvern

Lovitura pe care o dă Rareș Bogdan. Ce funcție va avea în noul Guvern
Ce funcție va avea Rareș Bogdan în noul Guvern Foto: Agerpres

Se negociază pentru formarea viitorului Guvern, iar discuțiile din interiorul PNL sunt tot mai dure. Președintele Klaus Iohannis este de acord să-l desemneze din nou premier pe Ludovic Orban, dacă coaliția PNL, USR-PLUS și UDMR îl va propune, scrie Ziarul de Cluj.

Ce funcție va avea Rareș Bogdan în noul Guvern

Surse politice spun pentru Ziarul de Cluj că, Rareș Bogdan, care acum este europarlamentar,  va fi nu numai ministru de Interne, ci și vicepremier. Se pare că, la negocierile avute, Rareș Bogdan și-a vândut scump pielea, mai ales din cauza faptului că trebuie să renunțe la mandatul de europarlamentar, cerând și unul dintre cele 3 scaune de vicepremier, funcție care până acum era decorativă, dar care va fi foarte importantă în noul context al coaliției.

De ce nu l-a mai vrut Klaus Iohannis pe Ludovic Orban

La emisiunea ”În fața ta” de la Digi24, sociologul Sebastian Lăzăroiu a venit cu o explicație pentru gestul președintelui Iohannis. El este de părere că Ludovic Orban nu a mai fost desemnat pentru încă un mandat de premier după alegerile parlamentare din 6 decembrie deoarece este un om de partid. În opinia sociologului, acest lucru ar fi creat mari neplăceri într-un guvern de coaliție.

”Probabil nu i-au plăcut mai multe (lui Klaus Iohannis, nr). Orban e om de partid și se vede lucrul ăsta. El, când s-a dus la Palatul Victoria – și dacă ar fi rămas în continuare, probabil că ar fi fost foarte legat de partid. El așa e obișnuit. El e iubit în partid. Să dea și celuilalt, și celuilalt.

Nu e omul care să refuze când vine cineva din partid și acum, mai ales că e guvernare de coaliție, e bine să nu existe un premier care să răspundă atât de repede cerințelor partidului din care provine, pentru că partidul îți cere multe. Și dacă tu tot timpul faci concesii, pentru că vrei să-ți păstrezi poziția de președinte, din punctul ăsta de vedere cred că nu l-a plăcut Iohannis prea mult, dar și-a dat seama că nu are încotro”, a spus Lăzăroiu la Digi24.

Inevitabil ar apărea conflicte

De asemenea, Sebastian Lăzăroiu nu crede că a fost o opțiune în anul care a trecut, să fie schimbat Ludovic Orban, chiar dacă au fost lucruri care nu i-au plăcut președintelui.

”Dacă l-ai pune acum pe Orban prim-ministru, care e președintele PNL, și ai coaliția asta cu UDMR și USR, Orban, fiind legat de partid, el ar fi tentat să favorizeze partidul din care face parte.

Și atunci conflictele ar apărea inevitabil din cauza acestei poziții. Orban știe că trebuie să accepte alt premier, în situația dată, pentru că altfel poate pierde și partidul. Cred că nu vrea să-l piardă, cred că el știe jocul ăsta”, a explicat Lăzăroiu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI