Înțelegerea secretă dintre Ludovic Orban și Dan Barna. Ce se întâmplă acum între PNL și USR-Plus

S-a aflat despre înţelegerea pe care vor să o facă Ludovic Orban și Dan Barna pentru a asigura şefia Camerei Deputaţilor

Cu doar câteva ore înainte de şedinţa cu Klaus Iohannis, partidele PNL şi USR-PLUS au dorit să găsească o soluţie pentru deblocarea negocierilor în ceea ce priveşte următorul preşedinte al Camerei Deputaţilor. A fost făcut o înţelegere secretă între Ludovic Orban și Dan Barna.

Ce înţelegere au făcut Ludovic Orban și Dan Barna

Luni, 14 decembrie, partidele sunt convocate de președintele Klaus Iohannis la consultări, însă negocierile intre PNL şi USR-PLUS nu au fost soluţionate până acum. Drept urmare, Ludovic Orban şi Dan Bârna au ajuns la o înţelegere secretă, scrie Digi24.

Mai exact, conform unor participanţi la şedinţa de la Vila Lac, preşedintele PNL a oferit o soluţie pentru problema legată de şefia Camerei Deputaţilor: fiecare din cele două partide să aibă un candidat la votul din plen. În cazul celui care intră în turul al doilea, acesta să primească susţinerea celuilalt, cu angajament scris. Cu alte cuvinte, dacă, de exemplu, PNL ar câştiga votul de la Camera Deputaţilor, ar susține apoi la vot la Senat candidatul USR-PLUS.

Se pare, însă, că lui Dan Barna nu i-a convenit deloc această propunere. Motivul este uşor de intuit: un vot în plen nu l-ar avantaja deloc, mai ales că şi cei din Partidul Social Democrat îl vor avea pe Marcel Ciolacu candidat pentru aceeaşi funcţie. De asemenea, USR-PLUS nu are numărul de deputaţi necesar care să asigure intrarea sa în turul al doilea.

Pentru Ludovic Orban miza este mare pentru că, în cazul în care nu va câştiga preşedinţia Camerei, acesta va pierde imediat şi partidul din care face parte.

Ce spun cei din USR-PLUS despre negocieri

Reprezentanţii PNL, USR-PLUS şi UDMR s-au întrunit astăzi, pentru a doua zi de negocieri în vederea conturării unei majorităţi. Discuţiile se poartă pe trei paliere: împărţirea funcţiilor politice, programul de guvernare şi funcţionarea majorităţii parlamentare. Până acum, însă, nu a fost găsită nicio soluţie.

Deşi UDMR nu a respins soluţia oferită de Orban, cei din USR-PLUS spun că nu au de gând să accepte altă variantă decât negocierea împreună a celor trei funcţii. În cazul în care PNL nu cedează, au ameninţat că nu vor mai accepta susținerea lui Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru și vor merge luni la Cotroceni, să îi prezinte lui Klaus Iohannis propunere lor de premier – Dacian Cioloș.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI