Locul superb din România pe care îl cunosc puțini oameni. E comoara ascunsă de lângă Sighișoara

Locul superb din România pe care îl cunosc puțini oameni. E comoara ascunsă de lângă Sighișoara
Locul superb din România pe care îl cunosc puțini oameni.

Care este locul superb pe care îl cunosc puțini oameni. E comoara ascunsă de lângă Sighișoara. Este un loc cu o istorie aparte, de care puțini știu, un castel construit între secolele XIV-XVIII, în stilul Renașterii transilvănene, considerat cel mai frumos castel din Ardeal. Iată cum poți ajunge la el și care este povestea lui.

Locul superb din România pe care îl cunosc puțini oameni

Locul superb de lângă Sighișoara, ca o adevărată comoară, este castelul Bethlen, din Criș, construit de familia Bethlen, care s-a stabilit în Criș înainte de anul 1300. În secolul XIX a fost amenajat și parcul din jur, în stil englezesc și cu plante exotice. Castelul a fost naționalizat în anul 1949 și folosit pentru diverse activități, după care a fost lăsat în paragină. În anul 2007 a fost retrocedat celor trei moștenitoare ale familiei Bethlen, trei surori din Târgu Mureș, care au înființat o asociație pentru a-l restaura.

Pentru a se ajunge la acest castel, din Sighișoara poți urma indicatorul de Mediaș. Prima localitate în care se intră după Sighișoara este Danes. Pe la jumătatea localității, un indicator te îndeamnă să virezi către stânga, spre castelul Bethlen, situat la 9 km din acel loc. Turnul castelului se poate vedea de pe drum.

Castelul are și un blazon al familiei Bethlen, un șarpe cu măr în gură. Legenda spune că atunci când această familie a venit, în acest loc era o mlaștină în care trăia un monstru precum cel din Lochness, care înghițea oameni. Un membru al familiei a aruncat un măr care i-a rămas în gură monstrului și s-a înecat cu el. Monstrul cu măr în gură a rămas blazonul familiei Bethlen din Criș. Castelul respiră istorie prin fiecare piatră.

Castelul Bethlen, construit între secolele XIV-XVIII

Castelul Bethlen a fost construit între sec XIV-XVIII-lea ca reședință nobiliară fortificată, de mică amploare. El are o incintă fortificată de plan pătrat, cu bastioane circulare la colțuri și turn de intrare pătrat, reprezentând o structură tipică arhitecturii militare medievale târzii, anterioară castelului de pe latura de sud.

Castelul are două nivele, un impozant turn circular, denumit Turnul Arcașilor, dar și o logie cu deschideri arcuite semicirculare, care sunt sprijinite pe coloane cilindrice scunde. După ce castelul a fost construit, sistemul de fortificații a fost completat cu o semi-incintă cu bastioane pană.

Castelul Bethlen din satul Criș este situat la 18 kilometri distanță de Sighișoara și este aflat în administrarea comunei Daneș. Deși satul Criș și Castelul Bethlen nu pot fi accesate decât dacă parcurgi un drum aflat într-o stare destul de precară, se merită vizitarea acestor locuri legendare.