06 iun. 2022 | 15:41

Primul sat turistic din istoria României e rupt din povești: „Aici, copiii învăţau să schieze de la 4 ani”

Diverse
Primul sat turistic din istoria României e rupt din povești: „Aici, copiii învăţau să schieze de la 4 ani”
Aici sunt cel puțin 100 de pensiuni deschise, oferind servicii de bună calitate

Județul Brașov este cunoscut pentru zonele sale turistice, parcă scoase din povești. În afară de arhicunoscuta stațiune Poiana Brașov, aici se mai află și o comună, recunoscută în trecut ca o zonă superbă. Este vorba de comuna Fundata, comună inclusă în micro-regiunea Bran, și este situată la cea mai mare altitudine din ţară, respectiv 1.360 de metri.

Comuna Fundata, un loc ca în Rai pentru turiști

Situată în sudul județului Brașov, foarte aproape de Bran, comuna Fundata este un loc parcă scos din povești. Situată la cea mai  altitudine, comuna este unul din acele locuri unde matorii de ski își găsesc locul.

comuna Fundata se află exact la granița dintre trei județe, Brașov, Dâmbovița și Argeș, iar alături de alte două comune, la fel de importante turistic, Moeciu și Bran, fac parte din micr-regiunea denumită „Zona Bran”.

Pentru cei care urcă în comuna Fundata, peisajul de aici este unul mirific. Turiștii vor vedea, în toată splendoarea lor,  Munții Piatra Craiului și Munții Bucegi. Comuna Fundata este formată din trei sate, Fundata, Fundățica și Șirnea. Prima atestare istorică a comunei datează din 1732.

Așa cum spuneam anterior, se află la granița sudică a județului Brașov, cu județul Argeș de cealaltă parte. Este amplsată exact în mijlocul Pasului Rucăr-Bran, pe drumul european E574. Se află la 42 km de Brașov și la 26 km de Râșnov.

„Aici, copiii învăţau să schieze de la 4 ani”

În perioada de tristă amintire, a comunismului, satul Șirnea era declarat în 1968 primul sat turistic al țării. Dacă nu sunteți pasionat de incursiuni montane, sau de ski, atracțiile din Fundata includ o biserică ortodoxă română din lemn, construită în 1830, și una din piatră, construită între aniii 1939-1943. În satul Șirnea, există o biserică din 1893-1894, precum și un muzeu etnografic.

Localnicii de aici, care trăiesc și astăzi în case tradiționale, puțin schimbate de negura vremii, și-aduc aminte de perioadele în care Fundata era plină de zăpadă, mai ales în perioadele de iarnă.

„Era aşa de multă zăpadă, că nu se mai vedeau gardurile. Toată lumea ieşea la lopată. Aici, la noi, copiii învăţau să schieze de la patru ani.

Acum, tot aud că pe pârtiile de jos micuţii îşi rup picioare şi mâini pentru că nu ştiu să meargă pe schiuri“, povestește unul din vârstinicii din Fundata.

Localnicii au păstrat din strămoși mai multe produse specifice. Brânza în coajă de brad se mai produce aici și astăzi.

„Localnicii sunt vestiţi pentru prepararea pastramei, pentru telemeaua de oaie şi de vacă, pentru urda dulce sau sărată.

De departe, însă, produsul tradiţional este vestita brânză în coajă de brad, un produs specific zonei de munte, pentru că bradul creşte la peste 1.200 de metri altitudine“, explică primarul pentru Adevărul.ro.

La Fundata, spun specialiștii de mediu, se află cel mai curat loc din țară. Tot aici este și cel mai limpede izvor. Apa din acesta este captată de la cota de 1.500 de metri din Munţii Leaota.

Încă din 2019, în comuna Fundata au fost aduse proiecte pe fonduri europene. Majoritatea sunt pentru a îmbunătății trailor celor care louiesc aici. Primarul declară că „Ne mândrim cu peste 3.000 de euro pe cap de locuitor fonduri europene absorbite“.

Pentru cei care vor să guste din brânza în lemn de brad și să respire cel mai curat aer, aici este locul. Nu trebuie să ducă grija spațiilor de cazare. Aici sunt cel puțin 100 de pensiuni deschise, oferind servicii de bună calitate.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Cum arată cavoul-palat unde va fi înmormântat Silviu Prigoană?! A cerut să fie înhumat la secret, exact ca tatăl său?! Regina Întunericului: „Dacă nu-i respectăm dorința, se supără!”
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
S-a găsit jurnalul privat al Reginei Elisabeta. Suverana avea multe secrete
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
RĂSTRUNARE de SITUAȚIE! PRIGOANĂ ar fi fost DEJA ÎNGROPAT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mesajul lui chef Nicolai Tand după câștigarea marelui premiu în Finala Asia Express, sezonul 7. Ce a transmis concurentul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro