06 iun. 2022 | 15:41

Primul sat turistic din istoria României e rupt din povești: „Aici, copiii învăţau să schieze de la 4 ani”

Diverse
Primul sat turistic din istoria României e rupt din povești: „Aici, copiii învăţau să schieze de la 4 ani”
Aici sunt cel puțin 100 de pensiuni deschise, oferind servicii de bună calitate

Județul Brașov este cunoscut pentru zonele sale turistice, parcă scoase din povești. În afară de arhicunoscuta stațiune Poiana Brașov, aici se mai află și o comună, recunoscută în trecut ca o zonă superbă. Este vorba de comuna Fundata, comună inclusă în micro-regiunea Bran, și este situată la cea mai mare altitudine din ţară, respectiv 1.360 de metri.

Comuna Fundata, un loc ca în Rai pentru turiști

Situată în sudul județului Brașov, foarte aproape de Bran, comuna Fundata este un loc parcă scos din povești. Situată la cea mai  altitudine, comuna este unul din acele locuri unde matorii de ski își găsesc locul.

comuna Fundata se află exact la granița dintre trei județe, Brașov, Dâmbovița și Argeș, iar alături de alte două comune, la fel de importante turistic, Moeciu și Bran, fac parte din micr-regiunea denumită „Zona Bran”.

Pentru cei care urcă în comuna Fundata, peisajul de aici este unul mirific. Turiștii vor vedea, în toată splendoarea lor,  Munții Piatra Craiului și Munții Bucegi. Comuna Fundata este formată din trei sate, Fundata, Fundățica și Șirnea. Prima atestare istorică a comunei datează din 1732.

Așa cum spuneam anterior, se află la granița sudică a județului Brașov, cu județul Argeș de cealaltă parte. Este amplsată exact în mijlocul Pasului Rucăr-Bran, pe drumul european E574. Se află la 42 km de Brașov și la 26 km de Râșnov.

„Aici, copiii învăţau să schieze de la 4 ani”

În perioada de tristă amintire, a comunismului, satul Șirnea era declarat în 1968 primul sat turistic al țării. Dacă nu sunteți pasionat de incursiuni montane, sau de ski, atracțiile din Fundata includ o biserică ortodoxă română din lemn, construită în 1830, și una din piatră, construită între aniii 1939-1943. În satul Șirnea, există o biserică din 1893-1894, precum și un muzeu etnografic.

Localnicii de aici, care trăiesc și astăzi în case tradiționale, puțin schimbate de negura vremii, și-aduc aminte de perioadele în care Fundata era plină de zăpadă, mai ales în perioadele de iarnă.

„Era aşa de multă zăpadă, că nu se mai vedeau gardurile. Toată lumea ieşea la lopată. Aici, la noi, copiii învăţau să schieze de la patru ani.

Acum, tot aud că pe pârtiile de jos micuţii îşi rup picioare şi mâini pentru că nu ştiu să meargă pe schiuri“, povestește unul din vârstinicii din Fundata.

Localnicii au păstrat din strămoși mai multe produse specifice. Brânza în coajă de brad se mai produce aici și astăzi.

„Localnicii sunt vestiţi pentru prepararea pastramei, pentru telemeaua de oaie şi de vacă, pentru urda dulce sau sărată.

De departe, însă, produsul tradiţional este vestita brânză în coajă de brad, un produs specific zonei de munte, pentru că bradul creşte la peste 1.200 de metri altitudine“, explică primarul pentru Adevărul.ro.

La Fundata, spun specialiștii de mediu, se află cel mai curat loc din țară. Tot aici este și cel mai limpede izvor. Apa din acesta este captată de la cota de 1.500 de metri din Munţii Leaota.

Încă din 2019, în comuna Fundata au fost aduse proiecte pe fonduri europene. Majoritatea sunt pentru a îmbunătății trailor celor care louiesc aici. Primarul declară că „Ne mândrim cu peste 3.000 de euro pe cap de locuitor fonduri europene absorbite“.

Pentru cei care vor să guste din brânza în lemn de brad și să respire cel mai curat aer, aici este locul. Nu trebuie să ducă grija spațiilor de cazare. Aici sunt cel puțin 100 de pensiuni deschise, oferind servicii de bună calitate.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Aceste zodii trec prin momente de vis. Totul le merge din plin
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Capital.ro
Noi norme privind încălcarea regulilor de circulație în străinătate. Șoferii care încalcă regulile de circulație vor fi depistați mai ușor
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚUL POȘTEI Române
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro