Locul din România unic în lume. Se deosebește de toate celelalte regiuni prin conacele și castelele pe care le ascunde, dar nu numai. Locuitorii de aici se laudă cu mori de apă care funcționează ca pe vremea bunicilor. Pădurile ce împrejmuesc ținutul liniștesc îndeajuns încât toți să uite de durerile pe care le au în viața de zi cu zi. Trebuie să ajungi și tu aici măcar o dată.
Locul unic din România unde vin mulți turiști străini. Despre județul Covasna, din Transilvania, cu reședința la „Polul frigului”din România, cu siguranță ai auzit. A mai fost numit și Ținutul Conacelor, datorită celor peste 150 de conace și castele pe care se ascunde printre pădurile dese, acoperite de culorile bogate ale toamnei. Însă nu doar acest aspect uimește la Covasna.
Regiunea ascunde o mulțime de secrete istorice și culturale fascinante. Aici, femeile se deosebesc de toate celelalte românce prin pieptănăturile specifice. Fetele poartă părul împletit în două cozi, strânse la ceafă și prinse în coc. Reminiscențele frumuseților tradiționale s-au păstrat aici parcă intacte.
Turiștii străini se declară întotdeauna profund impresionați de Covasna, unde oamenii conservă, prin port și obicei, datinile de odată. Puțini români știu, din păcate, ce bogății tainice ale trecutului pot să descopere aici. Morile de apă de la Covasna constituie un detaliu important al peisajului.
În satele din Covasna, morile de apă funcționează ca pe vremea bunicilor. Unele au rezistat timpului, altele nu. În unele zone, localnicii le folosesc chiar și în ziua de astăzi pentru a măcina grâul. Sătenii spun că moara face făina mult mai gustoasă decât cea comercializată în magazine.
Trebuie să mergi și tu cel puțin o dată să vizitezi morile de apă din Covasna. Pe vremuri, ele făceau parte din viața de zi cu zi a sătenilor. Aici își măcinau recoltele, folosind făina la coacerea de pâine de casă și la gătirea celebrului kurtos. În satul Cernat, moara a fost restaurată, se învârte și macină și dă zor.
La fel se întâmplă și în satul Bățanii Mici, moara de aici fiind construită, potrivit inscripțiilor de pe una dintre bârne, în anul 1835. În ciuda trecerii inevitabile a timpului, moara zdrobește cerealele sătenilor, acționată fiind de o apă curgătoare. A devenit și obiectiv turistic, fiind una dintre atracțiile des vizitate de turiștii străini.
Covasna este de o rară frumusețe. La fiecare colț, poți descoperi vestigii ale trecutului de foarte mare interes. Dacă vrei să te retragi pentru câteva zile din aglomerația agitată de la oraș, îți recomandăm să treci și pe la „stațiunea celor 1000 de izvoare de sănătate”. Fără doar și poate, vei rămâne impresionat de cadrul natural de vis a Ținutului Conacelor.