În ultimii 10 ani, cel puțin, au apărut tot felul de proiecte îndrăznețe. Parte din ele, poate cele mai multe, au părut în vestul țării, în Transilvania. Dacă ne uităm doar la exemplul Clujului, și vom înțelege cam despre ce este vorba. Printre noile proiecte, se numără și locul din România unde se construieşte un parc de distracţii unic. Conform autorităților locale, proiectul are o valoare de șase milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene nerambursabile. În planul proiectului se precizează că noul parc va avea zeci de hectare.
România suferă la astfel de spații grandioase de distracții. Sunt puține proiectele de saemenea anvergură, deși forurile europene pun la dispoziție bani pentru ele. Dar, iată că la nivel local, în Sibiu, s-a aporbat un astfel de proiect, un parc de distracţii unic.
Consiliul local al Primăriei Sibiu a aprobat în unanimitate planul urbanistic pentru construirea, pe 31 de hectare, a unei astfel de instalații. Conform planului, viitorul parc de distracții va dispune de instalații pentru săniile de vară și o pârtie de schi cu suprafață sintetică.
Prima instalație se va întinde pe aproape doi km, iar cea de-a doua va putea fi folosită și de amatorii de tubing. În afară de cele două instalații, Parcul „Gușterland”, cum a fost denumit, va mai dispune o zonă de joacă pentru copii, pe o suprafață de 4.000 de metri pătrați. Tot aici se va construi și o instalație cu două tiroliene cu o lungime de 325 de metri.
Primăria Sibiu mai spune că în apropierea zonelor de agrement se va mai construi și o zonă de popas, pe aproximativ 1.600 de metri pătrați, dar și o terasă panoramică de aproximativ 900 de metri pătrați.
Bicicliștii vor avea parte de o zonă dedicată, existând în plan și construirea unei piste de biciclete amenajată pe o lungime de 3 km. Accesul către toate punctele de atracție se va face printr-o potecă de 720 de metri.
În afară de accesul la parc, poteca va face legătura între baza parcului și monumentul din dealul Gușteriței. La întrarea în zona parcului vizitatorii vor avea acces la cel puțin 300 de locuri de parcare.
Primarul orașului Sibiu, Astrid Fodor, aleasă în alegerile din 2020, propunea realizarea acestui parc, încă din campania electorală.
Conform acesteia, „Valoarea estimată a investiției este de șase milioane de euro. Perioada de implementare propusă pentru realizarea investiției este de 18 luni”, și se va face prin accesarea de fonduri europene nerambursabile.