România anului 2023, așa cum o știm toți, este în continuare o țară a contrastelor, unele dintre ele fără o explicație validă. Este și cazul despre care vorbim azi, și anume Comuna Chiojdu, locul din România unde profesorii ajung la școală doar cu mașina de pâine, aceștia făcând toate eforturile pentru educația elevilor.
România, țară membră a UE încă din 2007, are mari probleme sociale, în primul rând, iar asta, din păcate, se vede fără a sta prea mult să cauți genul acesta de lucruri. Una din marile probleme, conform multora, se regăsește în sistemul educațional românesc, unde unele din cadrele didactice fac eforturi, supraomenești de cele mai multe ori, pentru a-și face meseria și a-și duce la bun sfârșit menirea.
Află despre: Peste jumătate dintre angajați sunt nemulțumiți la locul de muncă actual. Vor să schimbe jobul în 2024
Povestea de față nu este dintr-un roman scris de Marina Preda, ci se întâmplă la aproximativ 2 ore de mers cu mașine din București. Vorbim, așadar, de locul din România unde profesorii ajung la școală doar cu mașina de pâine. Citește mai departe și află care este povestea.
Pentru cei care nu au auzit de această localitate, este situată în județul Buzău, la puțin peste 2 ore de mers cu mașina personală, de București. Este o comună în care trăiesc aproximativ 2.900 de suflete, conforn Referendumului din 2021, și unde o mână de oameni, cadre didactice încearcă să le ofere copiilor de aici educație.
Citește despre: ”E imposibil să ai astfel de rechizite”. Ministerul Educației, acuzat că și-a bătut joc de copii
Povestea o are în prim plan pe o tânără, absolventă a Facultății de Biologie din Iași, Mihaela Onică, aceasta alegând să revină în comuna natală pentru a pune umărul la dezvoltarea copiilor de aici. Este cadru didactic, și împreună cu foștii ei colegi de clasă, și cu cei aflați acum pe băncile școlii, a încercat să aducă școala din Chiojdu în 2023, prin dotări cu echipamentele necesare unei bune desfășurări a orelor de curs.
Așa se face că a demarat o campanie socială, ”Împreună pentru școala noastră”, alături de cei de la ONG-ul Narada, axați pe astfel de campanii de a aduce școala românească din zonele rurale în secolul XXI.
Află despre: Finlanda oferă profesorilor printre cele mai mari salarii din țară. Ce inovație au adus în sistemul educațional
Mihaela Onică, care locuiește acum în Buzău, povestește că pentru a putea ajunge la timp la școala din comună, de cele mai multe ori este nevoită să facă naveta, dar nu oricum, ci cu mașina de pâine, aceasta fiind singura care ajunge, relativ, la timp în Chiojdu. De altfel, tânăra este determinată să facă asta mai departe, motivând și de ce a ales să se întoarcă în Chiojdu, locul din România unde profesorii ajung la școală doar cu mașina de pâine:
”M-am gândit unde aș putea face acest lucru cât mai bine, dacă nu în comunitatea unde am crescut? Și, întâmplător, doamna care preda aceleași materii a ieșit la pensie și acesta a fost un moment bun să ne întoarcem definitiv acasă
Copiii de aici sunt fantastici, facem o echipă minunată! Am învățat de la ei și pentru ei să găsim tot timpul soluții, cum să ne gestionăm mai bine timpul, cum să ne implicăm. Ei au venit cu o mulțime de idei pentru târgurile în care mai adunăm fonduri pentru școală ”, spune Mihaela Onică.
Pentru locuitorii din comuna Chiojdu viața este una extrem de grea, fără a avea o zonă industrială, unde să existe și locuri de muncă, fiind situată la cel puțin 75 de kilometri de orașul de reședință Buzău, Vălenii de Munte fiind cel mai apropiat ca distanță, la doar 35 de kilometri.
Citește și: Cresc salariile profesorilor din România de la 1 ianuarie? Ministrul Educației a dat vestea
Cei care fac naveta în cele două orașe, nu au la dispoziție decât un autobuz, dar care nu are un orar prestabilit, iar asta face ca naveta celor care lucrează să fie extrem de îngreunată.
Conform reprezentanților ONG-ului, împreună cu tânăra profesoară Mihaela Onică a fost demarată această campanie pentru a reuși să le ofere copiilor din Chiojdu un mediu propice pentru a putea studia, fiind nevoie de dotări în cadrul școlii.
Astfel că, începând cu data de 18 decembrie, alături de alte 59 de instituții de învățământ, se dorește strângerea de fonduri pentru a dota școala din comuna Chiojdu.
De fapt, vor să creeze aici o blibliotecă dotată cu tot necesarul, iar cei de la Narada spune că ”E nevoie de un astfel de centru, mai ales că în continuare în sălile de clasă sunt doar table cu cretă.”
Cei care vor să doneze o pot face în contul campaniei ”Împreună pentru școala noastră”, iar suma minimă, mai spun cei de la Navada, este de 5 euro pe lună.