22 nov. 2023 | 13:32

Peste jumătate dintre angajați sunt nemulțumiți la locul de muncă actual. Vor să schimbe jobul în 2024

Social
Peste jumătate dintre angajați sunt nemulțumiți la locul de muncă actual. Vor să schimbe jobul în 2024
Principalul considerent al schimbărilor este salarizarea

Trăim într-o lume dinamică, cu multe schimbări socio-economice, iar asta are un impact asupra modului în care lumea percepe modul în care ar trebui să funcționeze lucrurile. Noile statistici arată că la nivelul anului 2023, un an extrem de greu, peste jumătate dintre angajați sunt nemulțumiți la locul de muncă actual, iar trendul este global, nu numai la nivel local.

Mai puțin de jumătate dintre angajații din Europa de Est sunt subevaluați

Cele mai recente studii, efectuate pe mai multe eșantioane de angajați din Europa Centrală și de Est au scos în evidență aspecte sociale alarmante, iar procentul de nemulțumire este în creștere.

Vezi și: Domeniul în care se găsesc cele mai multe job-uri în România. Salariile sunt considerabile

O analiză socio-economică, publicată în iunie 2023, arată că puțin de jumătate dintre angajații din Europa de Est, procentul fiinde 53% din repondeți, au considerat că sunt subevaluați în funcție de salariu.

Peste jumătate dintre angajați sunt nemulțumiți la locul de muncă actual. Vor să schimbe jobul în 2024

Mai puțin de jumătate dintre angajații din Europa de Est sunt subevaluați

Cercetarea citată a fost bazată pe un sondaj de satisfacție salarială realizat pe baza unui eșantion de peste 61.000 de participanți din țările din Europa Centrală și de Est. Concluziile acestui studiu au arătat că doar 1% dintre ei se consideră supraevaluați, în timp ce 26% dintre participanți consideră că salariul lor actual este rezonabil.

Citește și: Pensiile care vor crește cu peste 100% din 2024

Potrivit sondajului, 27% sunt mulțumiți sau complet mulțumiți de salariul lor actual. O treime dintre respondenți, într-un procent de 32%, s-au declarat nemulțumiți de venitul lor, iar 41% au o părere neutră.

Dacă la nivel european lucrurile nu stau chiar atât de bine, nici pe plan local nu putem spune că lucrurile au un trend pozitiv, iar cel mai recent studiu al uneia dintre cele mai mari platforme de recrutare trage concluzia că peste jumătate dintre angajați sunt nemulțumiți la locul de muncă actual, și că vor să schimbe jobul în 2024.

Studiu social: Peste jumătate dintre angajați sunt nemulțumiți la locul de muncă actual

În datele primite la redacție, platforma de recrutare onliune eJobs a reușit săs coată în evidfență modul în care angajații din acest moment văd dinamica pieței muncii, iar conform acesteia, sunt 56% dintre repondeți care au recunoscut că vor să-și schimbe jobul în 2024.

Peste jumătate dintre angajați sunt nemulțumiți la locul de muncă actual. Vor să schimbe jobul în 2024

Bogdan Badea, CEO eJobs Romania

Restul, de până la 100% dintre cei chestionați, fie au fost indeciși, procentul acestora fiind de 17%, fie sunt mulțumiți de locul de muncă pe care îl au acum, în proporție de 27%, și nu au în intenție de a schimba ceva.

Principalul motiv pentru schimbare este salarizarea

În chestionar au fost introduse și motivele invocate de eșantionul luat în calcul, iar peste jumătate dintre angajați, 59,7%,  au spus că principalele motivații au legătură cu salarizarea, exact ca în cazul studiului amintit anterior, realizat la nivel european.

”Este foarte clar faptul că angajații și candidații absorb ca un burete tot ce se întâmplă în piață și în companiile pentru care lucrează.

De aceea vedem un număr destul de mare de respondenți care vorbesc despre cum au fost afectați de incertitudinea din spațiul economic.

Au resimțit un nivel crescut de presiune la locul de muncă sau care au fost nevoiți să crească volumul de muncă, unii chiar printr-un al doilea job”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, liderul pieței de recrutare online din România.

Peste jumătate dintre angajați sunt nemulțumiți la locul de muncă actual. Vor să schimbe jobul în 2024

Angajații vorbesc despre cum au fost afectați de incertitudinea din spațiul economic.

Există anumite temeri legate de impactul pe care ar putea să-l aibă 2024

Un alt studiu, tot din iulie a.c., arăta că unu din șase români chestionați luau în considerare o schimbare a locului de muncă, iar principalul considerent era salarizarea, pe lângă alte motivații, la fel de importante, dar situate pe următoarele locuri în acest top.

Află despre: FMI, avertisment pentru întreaga lume: ‘Vor veni concedieri și multe scumpiri’

Motivațiile din spatele acestor temeri, mai spun specialiștii, țin de ceea ce s-a întâmplat șis e întâmplă la nivel de societate, din toate punctele de vedere, iar în cele din urmă, toate aceste reacții sociale sunt justificate de crizele economice, situațiile de conflict din zonă și de perspectivele unui viitor mai sumbru decât în alți ani.

”Chiar și în rândul celor care au o serie de planuri clare pentru următorul an, există anumite temeri legate de impactul pe care ar putea să-l aibă 2024 asupra vieții lor profesionale.

33% se tem de o posibilă criză economică, 17% că ar putea să le scadă veniturile, 12% iau în calcul că ar putea să fie mai puține joburi disponibile în piață.

7% menționează că ar putea să nu obțină promovarea dorită, iar 6% se tem că vor rămâne fără job. 22% sunt, în schimb, optimiști și declară că nu au nicio temere pentru noul an”, completează Bogdan Badea.

Și pentru că tot vorbim de impactul la nivel european, nici în state precum Olanda sau Suedia, lucrurile nu par a fi altfel decât cea din această parte a Europei, recentele studii arătând că peste jumătate dintre angajați, din domeniul tehnologiei din aceste două țări, au raportat cele mai ridicate niveluri de nemulțumire la locul de muncă, de 17,7% și, respectiv, 25,3%.

Peste jumătate dintre angajați sunt nemulțumiți la locul de muncă actual. Vor să schimbe jobul în 2024

Există anumite temeri legate de impactul pe care ar putea să-l aibă 2024

Peste jumătate dintre angajați s-au simțit cel mai nesiguri, 24,7% în Țările de Jos și 25,6% în Suedia. În plus, majoritatea respondenților din cele două țări și-au exprimat încrederea zero în companiile pentru care lucrează.

Citește și: Bulgarii trăiesc mult mai puțin decât majoritatea țărilor din Europa. Studiul în care apare și România

Această cifră ajunge la 32,2% în Suedia și 38,7% în Olanda, în timp ce media europeană se situează la 28,19%. Poate și mai alarmant, mai mult de jumătate dintre respondenții din toate regiunile au declarat că nu au încredere aproape sau deloc.

Concluzie

Efectele crizelor din ultimii trei ani, cel puțin, la care s-au adăugat și tensiunile geo-politice, creșterea substanțială a costului vieții, în toate statele europene, a dus la această revoluție socială care nu dă semne de regres, iar guvernele statelor vor trebui să țină cont de aceste aspecte, altfel existând riscul unor noi escaladări sociale, care nu vor duce decât la un regres local și chiar la nivel european.

Digisport.ro
Italienii s-au convins de Dennis Man după ”nebunia” din Lecce - Parma și i-au dat o nouă poreclă
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Prințul a revenit în Familia Regală. A fost dorința Regelui Charles
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Risc mai mare de cancer pentru adulții cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani. Cum se pot feri
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Unde au evadat Medana și Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță? „Urmărește divorțul nostru, dar o invit să ne care bagajele”
Click.ro
Corespondență din Ungaria după ce Dunărea s-a revărsat. Satul acoperit de ape, în care localnicii au înlocuit mașinile cu bărcile
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Rusia, îngenuncheată. Puterea lui Putin s-a prăbușit
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Noua lege a pensiilor. În ce situații se poate cumula pensia cu alte venituri. Precizările Casei de Pensii
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
DONALD TRUMP a ANUNȚAT! MĂSURI RADICALE dacă ajunge PREȘEDINTE
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Lidia Buble, în doliu. Cântăreața a făcut anunțul trist pe rețelele de socializare: „Așa ne binecuvânta mereu”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro