După un an cu greve ale sindicatelor din învățământ, guvernul reușea într-o primă fază să calemeze spiritele, promițând o majorare salarială, plus primele didactice, introduse prin OUG nr. 58 din 12 iunie 2023. Dar, au mai existat promisiuni salarile și pentru anul viitor, iar Marcel Ciiolacu, acuzând deficitul bugetar, declara că s-ar putea să nu se mai întâmple. De cealaltă parte, Ligia Deca a declarat astăzi, conform unor surse, că de la 1 ianuarie ar putea crește, din nou, salariile profesorilor.
Cu doar două luni înainte de terminarea anului școlar 2022-2023, profesorii intrau în grevă, începând cu 22 mai a.c., iar reprezentanții sindicatelor anunțau că nu se vor întoarce la catedră până nu vor fi soluționate toate cererile angajaților din învățământ.
Vezi despre: Anul şcolar, îngheţat din cauza grevei profesorilor? Ce se întâmplă cu examenele elevilor
Timp de o lună de zile aproape, au tot fost negocieri între greviști, Ministerul Educației și Guvern, iar multe din punctele revendicate fie au fost soluționate parțial, fie deloc. Una din măsurile luate de guvern era OUG nr. 58 din 12 iunie 2023, act normativ care stabilește că profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 vor primi în luna octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei.
Ulterior, odată cu adoptarea OUG, au apărut și primele liste cu produsele pe care profesorii le vor putea achiziționa cu aceste sume, dar au apărut și problemele.
Deși primele liste, conform oficialilor, ar fi fost false, ulterior acestea au apărut oficial, iar surpriza a fost una mare, mai ales în tabăra beneficiarilor, având în vedere că lista de produse este una limitată și numai la anumite magazine agreate de stat se pot face aceste cumpărături cu banii primiți în contul primelor didactice.
Află despre: Cum se va face decontarea primelor de carieră didactică. Documentele pe care trebuie să le prezinte profesorii
Ba mai mult, posesorii de telefoane Android nu regăsesc cardul emis în aplicația Sodexo, actualmente redenumită Pluxee, ci doar posesorii de telefoane Apple. Așa cum preciza și Edupedu.ro, din totalul sumei de 1.500 de lei, cadrele didactice pot cheltui pentru nevoiel didactice, fără să existe definiția, doar 450 de lei, diferența fiind alocată strict acelor produse necesare din punct de vedere didactic și cu dovada plății.
Conform Ministerului Educației, au fost emise aproximativ 300.000 de carduri în care au fost virate în octombrie cei 1.500 de lei, prima didactică, și 500 de lei prima pentru cariera profesională.
În haosul creat de aceste prime și listele de produse, profesorii mai primeau o veste proastă de la Palatul Victoria. Recent, premierul Marcel Ciolacu declara că există toate șansele ca din ianuarie 2024 să nu se poată onora creșterea salarială stabilită, motivul fiind unul evident, și anume lipsa banilor de la bugetul de stat.
Dar, conform unor surse apropiate întâlnirii de astăzi a liderilor PNL de la Sinaia, Ligia Deca a adus în discuție dacă cresc salariile profesorilor din România de la 1 ianuarie.
Citește despre: Veste de ultimă oră pentru profesorii din România. Anunț important despre salarii
Conform informațiilor, ministrul a declarat că salariile ar putea crește de la 1 ianuarie, dar fără să precizeze cifre referitoare la aceste majorări, având în vedere că ”Leagea salarizării unitare din Educație nu este încă finalizată”.
Rămâne de văzut dacă cele două părți, adică Ministerul Educației condus de liberala Ligia Deca și Marcel Ciolacu și Ministerul de Finanțe vor cădea de comun acord asupra sumelor, și dacă, într-adevăr, se vor putea produce aceste majorări.