Aflat în mijlocul naturii, un loc din România te poartă parcă prin basmele copilăriei. Este unul dintre cele mai pitorești locuri din țară, înconjurat de munți stâncoși și traversat de un râu cu ape cristaline. Nu, nu te afli în Elveția, ci pe plaiurile mioritice, într-o zonă cu multe obiective turistice de o frumusețe aparte.
Valea Drăganului este acest minunat loc, un sat din comuna Poieni din județul Cluj. Mai exact, satul se află la 65 km de Cluj-Napoca și 84 km de Oradea, situat la limita munților Vlădeasa, munților Meseș și depresiunii Huedin. Râul Drăgan străbate Valea, iar peisajele îți taie răsuflarea.
În Valea Drăganului te poți deconecta total de tumultul cotidian, iar peisajele te îndeamnă spre visare. Lacul de acumulare Drăgan are o suprafață de 293 de hectare și este populat cu pește, astfel că poți să îți iei undița cu tine. În sat, poți vizita Pensiunea Iubu, unde se află și un mic muzeu dedicat lui Lucian Blaga poate fi vizitat.
Tot în sat mai poți găsi și ruinele unui castru roman și ale unei cetăți medievale, o moară de apă funcțională, care te va purta în vremuri de mult uitate.
Moara are și o vâltoare unde se spală covoare și țesături. Nu departe, ruinele cetății Bologa apar în zare. Castrul Resculum este cea mai veche așezare din zonă, astfel că ruinele sale sunt vizibile și astăzi. Mânat de spirit de aventură, te poți încumeta la o drumeție pe coasta Munților Vlădeasa sau poți alege varianta pe apă, cu caiacul sau barca.
În ce privește obiectivele turistice de pe Valea Drăganului, amintim de Muzeul Memorial Octavian Goga de la Ciucea. Numai 5 km sunt din sat și până în universul poetului, care cuprinde clădirea-castel, Casa Ady Endre, acolo unde a locuit poetul cu același nume, biserica de lemn adusă din localitatea Gălpâia, mănăstirea cu hramul ”Nașterea Maicii Domnului” și Mausoleul Iubirii, care adăpostește mormintele soților Goga.
Și cei mici se pot bucura de activități în Valea Drăganului. Ei se pot juca cu poneii sau pot admira păuni și fazani. În capătul Văii Drăganului, la 20 de 20 km de E60, se află Lacul Floroiu, iar de aici, se poate ajunge și la Stâna de Vale.
Nu în ultimul rând, poveștile, tradițiile și graiul oamenilor simpli de la țară completează cu succes tabloul sublim al unui sejur de neuitat în locul din România desprins ca din basme!