Obiective turistice pe lângă Transalpina, pe care nu trebuie să le ratezi dacă mergi pe această șosea spectaculoasă. Cea mai înaltă șosea din România oferă cele mai frumoase peisaje. Alături de Transfăgărășan, Transalpina este unul dintre cele mai spectaculoase trasee din țară. De asemenea, este și unul dintre cele mai căutate drumuri pentru pasionații condusului.
Transalpina este cu adevărat un drum spectaculos, iar peisajele vor fi de neuitat. Pe lângă acest lucru, puteți parcurge diferite trasee montante și vizita mai multe obiective. Iată câteva exemple:
Este unul dintre cele mai căutate și apreciate obiective de turiștii care vizitează Transalpina. Peștera Polovragi se află în Munții Căpățânii, la o altitudine de 670 de metri. Pentru a ajunge la peșteră, va trebui să treceți prin comuna Polovragi din județul Gorj.
Peștera Polovragi este una caldă și umedă. Oamenii care au vizitat-o spun că peștera „plânge”. Este vorba despre picături din infiltrații, apă bogată în bioxid de siliciu, oxid de fier sau carbonat de calciu.
De asemenea, în fața peșterii se găsește și un traseu care coboară înspre apă. Este un traseu sigur, care a fost amenajat special pentru turiștii care doresc să vadă de aproape strâmtoarea.
Lacul Gâlcescu este declarat monument al naturii, iar împrejurimile lui constituie o rezervație naturală. Acesta se află la șase ore depărtare de mers prin Parâng, cu plecarea din stațiunea Rânca, deci un traseu foarte greu. Până acolo va trebuie să treceți și pe lângă Vârful Păpușa pe Transalpina.
Traseul turistic începe de aici și este marcat cu bandă roșie. În dreapta se află Cărbunele, cu o potecă de urcare și o cruce în vârf. În stânga se află Mohorul. După ce treceți de Cărbunele, vă așteaptă o șa lungă care vă va duce până în fața Mohorului.
Odată ajunși în vârf, complexul glaciar se vede perfect. Toto acolo se află un lac mai mic, care se varsă în marele Gâlcescu printr-un pârâu mai mic. În apropiere de Lacul Gâlcescu se regăsesc alte zece lacuri mai mici.
Turiștii au foarte multe opțiuni de a-și petrece timpul liber dacă doresc să viziteze zona Transalpina. În doar câteva minute se poate ajunge într-un alt loc minunat. Este vorba despre Lacul Oașa. Acesta se află în Munții Șureanu, iar apa lui este extrem de limpede.
Pentru a ajunge la lac trebuie doar să coborâți câțiva zeci de metri pe marginea DN 67 C – Transalpina. De asemenea, zona este foarte cunoscută și în rândul credincioșilor, datorită Mânăstirii Oașa, situată de cealaltă parte a lacului.
Transalpina pornește din orașul Novaci și trece prin județele Vâlcea și Sibiu, până în Alba, orașul Sebeș. În total are 138 de kilometri. Pe traseu puteți vedea Vârful Păpușa, Vârful Dengheru, Lacul Petrimanu, Vârful Urda, Vârful Micaia, Vârful Muntinu, Lacurile Muntinu, Râul Lotru, Lacul Gâlcescu, Mânăstirea Obârșia Lotrului, Lacul Vidra, Mânăstirea Oașa, Lacul Oașa, Lacul Tău, sau puteți vizita Stațiunile Rânca și Voineasa.
De asemenea, se poate ajunge și în Stațiunea Păltiniș sau în localitatea Rășinari, județul Sibiu, dacă urmați traseul de pe Valea Frumoasei. Alte trasee în zonă sunt Obârșia Lotrului și Muntele Mohoru, despre care am vorbit anterior.
Totodată, Transalpina este cunoscută și drept drumul național 67C. Traseul Transalpina se poate parcurge în aproximativ 3-4 ore și este următorul: Sebeş – Șugag – Obârșia Lotrului -Rânca – Novaci.
Transalpina se află la o altitudine mare, așa că nu este mereu circulabil traseul. De exemplu, în cea mai înaltă zonă, între Rânca și Obârșia Lotrului, zăpada persistă din luna noiembrie până în mai sau chiar iunie. Drumul este închis în funcție de vreme, așa că nu există un program fix.
Cu toate acestea, de regulă, circulația este deschisă în intervalul 1 iulie – 31 octombrie, în fiecare an, însă poate fi diferit. Începând cu 1 noiembrie până pe 30 iunie nu se poate circula.
De asemenea, traseul poate fi parcurs doar pe timpul zile, de autoturism de maxim 7,5 tone și o viteză de până la 30 de kilometri pe oră. Între orele 22:00 – 06:00 nu se circulă, la fel ca și pe Transfăgărășan.
Traseul nu este unul ușor, motiv pentru care nu este recomandat pentru șoferii începători. Există foarte multe viraje și curbe și nu sunt prevăzute elemente reflectorizante. Pe timpul zilei, însă, atunci când traseul este deschis, locul pare desprins dintr-o poveste.