În perioada sărbătorilor de iarnă, foarte mulți români aleg să-și petreacă sărbătorile de iarnă la munte, înconjurați de prieteni și familie. În cazul în care ai rămas în pană de idei și nu mai știi ce destinație turistică autohtonă să alegi, iată un loc magic de care știu foarte puțini români.
Românii care preferă un loc de relaxare, liniște și odihnă în preajma sărbătorilor de iarnă se pot bucura de o minivacanță la munte, în județul Cluj.
Lacul Beliș-Fântânele este un lac de acumulare aflat în munții Gilăului. A fost proiectat si amenajat in perioada 1970 – 1974, în scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșul Cald, la confluența dintre munții Gilăului, munții Vlădeasa și Muntele Mare.
Locuitorii din vechiul Belis au fost nevoiti să se mute în actuala vatră a satului, iar micile cătune precum Pleș, Bolojești, Dădești, Milioan sau Giurcuta de Jos au dispărut, în timp.
Citește și Locul spectaculos din România care te lasă mut de uimire. Un lăcaș sfânt apare din apa unui lac
Vezi această postare pe Instagram
În timpul sezonului cald, atunci când nivelul apei scade foarte mult, turiștii mai pot vedea ruinele caselor abandonate de săteni. În această zonă sunt celebre ruinele fostei biserici din Giurcuta de Jos.
„Un loc ireal de frumos aproape de Cluj, de care nu ai auzit. 🤗🙋🏻♂️ Eu am numit acest loc „insula neștiută de pe Lacul Beliș”. Și asta pentru că de sus această porțiune de pământ îți dă senzația că e o insulă, în mijlocul lacului.
Lacul Beliș-Fântânele este un lac de acumulare aflat în munții Gilăului, județul Cluj.
Dacă te gândești să faci o escapadă de weekend, îți recomand acest loc minunat pentru că este perfect pentru relaxare, plimbare cu bicicleta, plimbare cu barca și poți să te bucuri de peisaje care îți taie respirația🤗😍.”, a scris un internaut pe rețelele sociale.
Pe malul lacului Beliș, turiștii se pot caza în stațiunea Fântânele, o stațiune climaterică de interes local, extrem de populară printre clujeni si turiști.
Este o zonă care îți permite să te relaxezi și să te bucuri de aerul proaspăt și curat de munte. Poți face numeroase drumeții în zonă, să mergi cu bicicleta, iar cei mai aventuroși dintre turiști pot vizita pârtia de schi și să practice sporturi nautice pe lac, cu bărci sau hidrobiciclete.
Citește și Locul din România unde există căsuțe de hobbit. Totul e ca în povești, trebuie să mergi aici