20 nov. 2023 | 17:51

Locul de pe Pământ unde omul se adaptează cel mai greu. Cu ce probleme se confruntă organismul

Sănătate
Locul de pe Pământ unde omul se adaptează cel mai greu. Cu ce probleme se confruntă organismul
În ce loc se adaptează organismul uman cel mai greu, din cauza ritmului circadian. Cu ce probleme se confruntă corpul.

Specialiștii au explicat în ce loc de pe globul pământ îi este cel mai dificil unui om să se adapteze, din cauza schimbării de fus orar. Ce se întâmplă în organismul uman când cineva călătorește la o distanță foarte mare și ce impact are acest eveniment asupra corpului său.

Ritmul circadian ține cont de ora de acasă, nu de ora locală

Dacă te-ai găsit vreodată în poziția de a sta treaz în miez de noapte, după o călătorie mai lungă, dintr-un fus orar în altul, probabil ești familiarizat cu noțiunea de ritm circadian. Acest ritm al corpului uman funcționează pe baza informației cu care este obișnuit, adică în funcție de ora de acasă, nu de ora locală.

De obicei, turiștii care călătoresc dintr-un fus orar în altul au nevoie de cel puțin câteva zile pentru a scăpa definitiv de problemele în efect de cascadă când vine vorba despre odihnă. Experții în domeniul sănătății au explicat ce se întâmplă cu organismul uman când trebuie să se adapteze la un nou fus orar.

Citește și: Ce se întâmplă în corp dacă stai noaptea pe telefon. Problema mare de sănătate cu care te alegi

Cum acționează ritmul circadian la nivelul corpului

Totul se rezumă la ritmul circadian al organismului uman. Acesta este responsabil pentru momentul în care simțim că suntem obosiți, pentru momentul în care ne trezim dimineața sau pentru ora la care alegem să ne odihnim, a explicat Dr. Carleara Weiss, pentru Sleepopolis.

Membră a Academiei Americane de Medicină a Somnului, specialista a explicat că ritmul circadian se folosește pe semnalele mediului înconjurător și a celor comportamentele, pentru a înțelege ce oră din zi este, când are loc răsăritul și apusul, când trebuie să mănânci și nu numai.

Impact mai mare în cazul călătoriilor mai lungi

Semnalele pe baza căruia se construiește ritmul circadian al organismului uman se schimbă în momentul în care o persoană călătorește între două fusuri orare diferite. Ritmul intern al organismului nu se mai sincronizează cu ciclul luminii din noul fus orar. În corpul uman se produce astfel un dezechilibru.

Lipsa de sincronizare resimțită de organismul uman face ca energia organismului să nu mai coincidă cu noul mediu în care trăiește. Așa, se poate întâmpla să stai treaz noaptea, iar ziua să dormi. Impactul fenomenului în cauză este cu atât mai mare cu cât călătoriile sunt mai lungi și la distanțe mai mari.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău când nu dormi suficient. Semnele care ar trebui să te îngrijoreze

Unde te adaptezi cel mai greu, în funcție de ritmul circadian

„Schimbările și deplasările mici în fusurile orare influențează fiziologia noastră; cu toate acestea, schimbările mai dramatice – mai mult de șase ore – tind să impună mai multe limitări până când corpul nostru se adaptează la noul fotoperiod în noua locație”, a explicat Dr. Carleara Weiss, membră a Academiei Americane de Medicină a Somnului.

Nu există un loc țintă în care organismul uman să se adapteze mai greu decât în altele. Specialiștii spun că acest lucru depinde de locul în care o persoană locuiește de drept și distanța la care călătorește. Cu cât destinația este mai departe de zona în care se locuiește, cu atât va fi mai dificil procesul de adaptare.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Adăposturi antiatomice și stocuri de alimente. Milioane de europeni au primit notificări
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Tragedie dublă în lumea muzicii. Legendele s-au stins unul după celălalt
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
S-a ANUNȚAT OFICIAL cu cât CRESC pensiile de la 1 ianuarie 2025. Se ÎNMULȚEȘTE cu numărul de PUNCTE
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro