18 oct. 2023 | 13:32

Ce se întâmplă în corp dacă stai noaptea pe telefon. Problema mare de sănătate cu care te alegi

Diverse
Ce se întâmplă în corp dacă stai noaptea pe telefon. Problema mare de sănătate cu care te alegi
Ce se întâmplă în corp dacă stai noaptea pe telefon. Problema mare de sănătate cu care te alegi

Trăim într-o eră în care tehnologia primează. Mulți dintre noi sunt dependenți de dispozitivele electronice, în special de telefoane, dar puțini știu cât de periculoase sunt. Te-ai întrebat vreodată de se întâmplă în corp dacă stai noaptea pe telefon? Specialiștii au oferit explicații clare în acest sens.

De ce să nu stai noaptea pe telefon

Specialiștii au efectuat un studiu recent și au ajuns la o concluzie extrem de importantă: nu e bine să stai noaptea pe telefon. Pe lângă faptul că ne tulbură somnul, are și un efect major asupra greutății noastre.

Utilizarea telefonului în timpul nopții perturbă ritmurile biologice ale organismului, ceea ce poate duce la creșterea în greutate. Același efect se produce și atunci când suntem expuși la lumină artificială în momentele în care corpul nostru ar trebui să se odihnească.

Sub influența acestei lumini artificiale, organismul eliberează cortizolul, ceea ce poate genera senzația de foame. Astfel, ce ne mai rămâne este să o satisfacem ori de câte ori dă semnale și să privim cum cântarul indică tot mai multe kilograme.

„Ciclurile noastre de somn-trezire, vigilența, starea de spirit, nivelurile de activitate, temperatura corpului și apetitul fluctuează pe parcursul fiecărei zile, sub controlul așa-numitului „ceas principal” din creier”, a declarat, pentru Newsweek, Becky Conway-Campbell, cercetător la Bristol Medical School de la Universitatea Bristol din Marea Britanie.

Ritmul circadian este foarte ușor de dat peste cap. Ai nevoie de o călătorie într-o țară alt fus orar, o petrecere nocturnă sau o noapte întreagă de jocuri video sau stat pe telefon și vei observa imediat dificultăți în adormire.

Telefonul ne strică somnul

Somnul este esențial pentru sănătatea noastră fizică și mentală. Deși calitatea somnului poate fi influențată de mulți factori, unul dintre cei mai importanți este modul în care ne pregătim pentru a adormi.

Telefoanele mobile, tabletele și alte dispozitive electronice emit lumină albastră, care poate inhiba producerea de melatonină, un hormon esențial pentru reglarea ritmului circadian și inducerea somnului.

De aceea, este important să eviți utilizarea acestor dispozitive cu cel puțin o oră înainte de culcare. În loc să citești e-mailuri sau să navighezi pe rețelele de socializare, încercați să citiți o carte sau să meditați pentru a vă relaxa.

Cafeina și alcoolul pot avea un impact semnificativ asupra calității somnului. Cafeina este un stimulant care poate întârzia momentul adormirii și poate duce la somn agitat, așa că este indicat să nu consumi băuturi de acest fel cu cel puțin câteva ore înainte de culcare.

Te-ar putea interesa și: Fructul care este cel mai bun somnifer. Îl mănânci cu două ore înainte de culcare și au un somn odihnitor

Mâncarea grea înainte de culcare poate provoca disconfort gastric și poate afecta calitatea somnului. Este recomandat să nu consumi mese mari cu câteva ore înainte de a merge la culcare.

Exercițiile fizice sunt excelente pentru sănătate, dar să le faci cu doar câteva ore înainte de culcare poate crește nivelul de energie și poate face mai dificilă adormirea. Dacă vrei să faci exerciții, alege momentele din timpul zilei pentru a-ți menține corpul activ.

Probleme de sănătate provocate de telefon

Utilizarea excesivă a telefoanelor poate contribui la creșterea nivelurilor de stres și anxietate. Notificările constante, e-mailurile și presiunea de a rămâne conectat pot suprasolicita mintea și provoca o senzație de agitație.

Vezi și: Planta minune pe care să o ţii în dormitor pentru a dormi mai bine. Scapi de insomnie aşa

Este important să-ți stabilești limite și să-ți acorzi timp pentru a te deconecta de la telefon pentru a-ți proteja sănătatea mentală.

Studiile au arătat că utilizarea prelungită a telefoanelor mobile poate duce la durere în gât și probleme cu postura. Aplecarea capului în timp ce folosești telefonul poate exercita o presiune crescută asupra gâtului și a spatelui.

Utilizarea îndelungată a telefoanelor poate duce la o serie de tulburări de vedere, cum ar fi sindromul ochiului uscat, oboseala oculară și miopia. Ecranele mici obligă ochii să se concentreze mai mult, ceea ce poate provoca oboseală și disconfort.

Utilizarea excesivă a rețelelor de socializare și a telefonului mobil poate contribui la probleme de sănătate mentală, cum ar fi depresia și izolarea socială. Comparându-ne constant cu alții și petrecând prea mult timp online, putem dezvolta sentimente de neîncredere sau stres.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Cozonacul cu umplutură de fistic, vedetă pe masa de Crăciun. Rețeta devenită virală pe internet
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băgați banii la saltea! Populația trebuie să se pregătească: Este momentul să fim precauți!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Pensionarii care primesc PENSII DIFERITE de la 1 ianuarie
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro