03 mai 2023 | 16:54

Locuitorii care primesc bani ca să nu divorțeze. De ce s-a luat această decizie neașteptată în Rusia

Diverse
Locuitorii care primesc bani ca să nu divorțeze. De ce s-a luat această decizie neașteptată în Rusia
Un proiect de lege în Duma de Stat a Rusiei dă bani rușilor să nu divorteze

Conform unei statistici recente, Rusia se află pe locul trei la nivel mondial, cu 4,1 divorțuri la 1.000 de persoane, ceea ce a nemulțumit conducerea de la Kremlin. În acest sens, conform agențiilor de presă ruse, în Duma de Stat există în discuție în aceste zile un proiect de lege menit să stopeze fenomenul. Conform proiectului, cetățenii ruși primesc bani ca să nu divorțeze. Citește mai departe și află detaliile.

Rata divorțului din Rusia în 2022 în creștere

Așa cum căsătoria este cel mai important moment din viața unui cuplu, așa și divorțul, din păcate, poate fi un eveniment important și, bineînțeles, nedorit. Divorțul devine din ce în ce mai frecvent în zilele noastre. Nu este neobișnuit să vedem titluri despre cuplurile preferate de celebrități care aruncă prosopul în căsnicia lor și povești de divorț pe rețelele de socializare, pe rețelele de știri și la televizor.

Nici Rusia nu este ocolită de acest fenomen, din nefericire, iar rata divorțului înregistrat anul trecut aici a ajuns la cote extrem de mari, ceea ce i-au cam nemulțumit pe parlamentarii ruși. Conform unei statistici recente, în Rusia a crescut rata divorțurilor, cu 4,1 divorțuri la mia de locuitori.

Vezi și: Județul din România în care sunt cele mai multe divorțuri. Femeile se despart rapid de soții lor

Rusia are o rată de 4,1 divorțuri la 1.000 de persoane

Rusia are 145.912.025 de locuitori, ceea ce o face o țară mare cu o populație în plină expansiune. Deși Rusia poate părea o țară înfloritoare, sărăcia este considerată ridicată în această națiune. Potrivit datelor, o treime dintre ruși divorțează din cauza faptului că nu au sau nu au suficienți bani. Al doilea motiv popular este lipsa de înțelegere reciprocă între soți.

Există două tipuri de divorțuri în Rusia, și anume judiciare și administrative. Conform legii, nu este nevoie să fiți separat legal pentru a solicita divorțul. Spre deosebire de majoritatea țărilor, procesul de divorț din Rusia este mai ieftin, iar cei divorțați au voie să se ocupe de aspecte specifice, cum ar fi împărțirea proprietății, finanțele și aranjamentele privind custodia copiilor, separat de procedura de divorț.

Vezi și: Oraşul din România cu cele mai multe divorţuri. Zilnic, 7 cupluri se despart pentru totdeauna

Duma de Stat vrea să dea bani rușilor ca să nu divorțeze

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului din Rusia, are în aceste zile pe masa discuțiilor un inedit proiect de lege. Conform presei rusești, proiectul are menirea de a stopa fenomenul în creștere al divorțurilor dintre locuitorii Rusiei, iar una din metode este aceea de a acorda, odată la cinci ani, unuia dintre membrii unui cuplu, aproximativ 20.000 de ruble.

Conform aceluiași proiect, cuplul vizat de noul proiect de lege trebuie să îndeplinească o condiţie, și anume să fie căsătoriţi de cel puţin 20 de ani. Inițiatorii acestui proiect justifică necesitatea legislativă pentru a „sprijini instituția familiei”, vicepreședintele grupului parlamentar liberal-democrat, inițiatorul acestuia, declarând în continuare că:

„Dacă oamenii sunt căsătoriţi de mai mult de 20 de ani, haideţi să le plătim câte 20 mii fiecărui soţ excluzând coeficienţii regionali.

Şi să facem aceasta la fiecare 5 ani. În plus, regiunile vor avea dreptul să stabilească suplimentar măsuri de sprijin social”.

Proiectul privind stoparea fenomenului a trecut deja de Duma de Stat și va fi trimis spre guvern pentru examinare și eventuale modificări, până la finalul actualuli exercițiu legislativ din sesiunea de primăvară, conform agențiilor de presă rusești.