Ianuarie, luna cu cele mai multe divorţuri şi despărţiri. Care este explicaţia

Ianuarie, luna cu cele mai multe divorţuri şi despărţiri. Care este explicaţia

Pentru majoritatea, luna ianuarie este luna începutului de an. Momentul în care ne facem rezoluțiile și planurile. Dar, conform psihologilor și juriștilor, ianuarie este și luna cu cele mai multe divorțuri și despărțiri. Acest lucru se poate datora faptului că sărbătorile s-au încheiat sau că oamenii doresc un nou început de an nou. Unele cupluri care plănuiau să se despartă aleg să evite să își perturbe familiile în timpul sărbătorilor.

Ianuarie, inexplicabila lună a despărțirilor

De ani de zile, luna ianuarie a fost numită neoficial Luna Divorțului. Mulți experți în drept consideră că motivul acestei tendințe se reduce la o singură idee, și anume sărbătorile. Oamenii nu vor să divorțeze în timpul sărbătorilor.

Dacă cuplurile, în special cele cu copii, au început să se gândească la divorț înainte de sărbători, acestea își propun să rămână căsătorite până la sfârșitul anului, astfel încât familia lor să poată avea un ultim sezon de sărbători împreună înainte de a se despărți. Nivelul de stres din timpul sărbătorilor este exacerbat de stresul din căsnicie și nu vor să se confrunte cu aceste două situații, spun specialiștii în drept și psihologii.

„Un cuplu care se străduiește să mențină o căsnicie poate fi adesea determinat să ia în considerare divorțul ca parte a autoevaluării unuia sau a ambilor parteneri care vine odată cu noul an.

Mulți oameni își iau rezoluții de Anul Nou pentru a-și pune ordine în viața personală, chiar dacă aceasta include și încheierea unei căsnicii nesănătoase. Alții pot fi atât de absorbiți de realitatea alternativă a luminilor frumoase, a muzicii vesele și a surplusului de veselie, încât cred că pot încerca cu adevărat să facă relația lor să funcționeze.”

Dar, odată ce ceasul bate miezul nopții de 1 ianuarie, problemele din viața reală încep să se adune din nou ca zăpada la tribunal. Această tendință nu este doar o legendă urbană, iar avocații observă cu siguranță diferența din ianuarie.

Sfaturile avocaților de divorțuri

Avocații matrimoniali s-au pregătit pentru luna ianuarie, când se înregistrează cel mai mare număr de cereri de divorț. Supranumită neoficial „luna divorțului” în cercurile juridice, există o varietate de motive pentru care cuplurile au ales, din punct de vedere istoric, să se despartă după sărbători, și o serie de modalități prin care clienții pot face față.

Expresia „luna divorțului” a devenit atât de răspândită în dreptul matrimonial încât, în 2016, a fost realizat un studiu de la Universitatea din Washington și preluat de Readers Digest, pentru a vedea dacă există dovezi statistice care să susțină anecdotele.

Cercetătorii au examinat dosarele de divorț din 2001 până în 2015 în statul Washington și au stabilit că, într-adevăr, numărul de dosare a crescut în ianuarie, comparativ cu decembrie. Universitatea din Washington a realizat că cele mai multe divorțuri depuse în acest stat au loc în martie. Acest lucru se poate datora decalajului de câteva luni de la prima întâlnire cu un avocat, în ianuarie, până la pregătirea și depunerea în instanță a documentelor legale necesare pentru a începe acțiunea de divorț.

Studiul realizat de Universitatea din Washington a constatat că sărbătorile sunt obositoare și solicitante din punct de vedere emoțional, expunând fisurile din căsnicia lor. Potrivit raportului, modelul consistent al cererilor, cred cercetătorii, „reflectă dezamăgirea pe care o simt soții nefericiți atunci când sărbătorile nu se ridică la nivelul așteptărilor„.

Concluzie

Dacă mariajul pe care îl aveți pune presiune pe voi în acest sezon de sărbători, să știți că nu sunteți singur dacă luați decizia de a cere divorțul. Sărbătorile pot fi o perioadă stresantă, dar nu uitați că, pe lângă avocatul dumneavoastră, terapeuții și alți furnizori de servicii de wellness pot fi resurse excelente. În general, nu vă grăbiți și faceți ceea ce este bine pentru voi.