01 mai 2023 | 17:20

‘Litoralul’ din vestul României de care puţini au habar. Făcea furori în timpul comunismului de 1 Mai, e un loc minunat

Utile
'Litoralul' din vestul României de care puţini au habar. Făcea furori în timpul comunismului de 1 Mai, e un loc minunat
La aproximativ 400 de kilometri există 'litoralul' din vestul României

Suntem, oficial, la startul sezonului estival, iar de 1 Mai toată lumea a dat fuga pe malul Mării Negre. Dar, revenim cu un articol din ciclul „Turist prin țara mea!” și vă spunem că la aproximativ 400 de kilometri există ‘litoralul‘ din vestul României de care puţini au habar. Făcea furori în timpul comunismului de 1 Mai, iar aici exista și o vilă exclusivă a fostului dictator Nicolae Ceaușescu.

„Turist prin țara mea!” pe ‘litoralul‘ din vestul României de care puţini au habar

Poate știi sau poate nu știi, dar de la București până în celebra stațiune Mamaia, de pe litoralilul românesc, ai de străbătut 229 de kilometri, iar dacă ai noroc să nu fie aglomerat, îii parcurgi în aproximativ 2 ore și 17 minute la volanul mașinii personale.

Dar, pentru că tot vrem să fii un „turist prin țara mea!”, am decis să-ți vorbim despre ‘litoralul‘ din vestul României de care puţini au habar. Într-adevăr, distanța este dublă, mai exact este vorba de 400 de kilometri, distanță pe care o parcurgi în aproximativ 6 ore. Dar, odată ajuns aici, pe ‘litoralul‘ din vestul României, s-ar putea să uiți definitiv de nisipul din Mamaia, iar argumente sunt destule în acest sens.

Vezi și: Locul vechi de 7.000 de ani din România de o frumusețe ireală. Aici ți se împlinesc toate dorințele

Locul despre care vorbim este situat în județul Hunedoara, și puțini sunt cei care-și mai amintesc că, aici, de 1 Mai, era un adevărat furnicar pe vremea de tristă amintire, multă lume sărbătorind Ziua Internațională a Muncii. Tot așa, sunt puțini cei care poate știu că Nicolae Ceaușescu avea o vilă exclusivă în acest loc, unde venea încă de la finele anilor 60, de câte ori avea ocazia.

Vezi și: Satul din România care a devenit o atracţie pentru turiştii străini. Toţi vor să vină aici, e ceva rar în Europa

Ai să te întrebi despre ce loc este vorba, iar răspunsul îl descoperi în cele ce urmează. Citește mai departe și află care este locul denumit ‘litoralul‘ din vestul României de care puţini au habar.

Lacul Cinciș, pe drept numit ‘litoralul‘ din vestul României

Așa cum am mai tot spus, România are o sumedenie de locuri cu adevărat spectaculoase, precum și Lacul Cinciș, care este de fapt, un lac de acumulare situat în județul Hunedoara. Conform datelor, Lacul Cinciș este unul dintre cele mai mari lacuri din vestul țării. Acesta are o suprafață de aproximativ 867 ha și o adâncime de 48 de metri, iar temperatura medie a apei este de 18 grade.

Vezi și: Locul magic din România pe care toţi străinii vor să îl vadă. Grădina Zmeilor, un tărâm de poveste. Peisajele îţi taie răsuflarea

Odată cu trecerea la economia de piață, în zona lacului s-au dezvoltat și mai mult, în comparație cu anii de tristă amintire, activitățile turistice de pescuit, sporturi nautice, pe lângă activități, mai sunt și altele, precum vizitarea obiectivelor turistice din zonă. Antreprenorii din zonă au decis, cu ajutorul autorităților locale, ca pe țărmul nordic al lacului să se construiască plaje, în timp ce pe țărmul sudic se văd dealurile și pădurile dese și spectaculoase. În jurul lacului există 2 tabere, 3 moteluri și câteva pensiuni, numeroase vile private sau pentru turiști și o alee de bowling.

Aflat în Munții Poiana Ruscă, la aproximativ 10 kilometri de Hunedoara, într-o zonă pitorească care atrage mii de turiști în fiecare an, Lacul Cinciș a fost pe drept numit ‘litoralul‘ din vestul României, iar numărul de turiști care au decis să meargă aici a crescut de la an la an.

Satul a fost mutat cu totul

Satul care se ală în apropierea Lacului Cinciș este datat istoric de pe la anul 1300, dar la începutul anilor 60, mai exact în 1962 autoritățile locale au mutat cu totul locuitorii de aici ca urmare a ieșirii din matcă a apeli lacului și care a acoperit vechea vale a satului. În acel an au fost mutați aproximativ 500 de oameni, iar valea veche, în care locuiau, a fost inundată de autoritățle vremii, pentru a satisface necesarul de apă industrială pentru combinatul siderurgic de la Hunedoara, așa luând, de fapt, naștere Lacul Cinciș.

Dacă ajungi pe ‘litoralul‘ din vestul României poți participa și la „Cinciș Sumemr Fest”, un festival de muzică care are loc în fiecare an în luna august chiar pe malul lacului. În cadrul festivalului, timp de câteva zile, puteți asculta muzică reggae, dub și puteți întâlni oameni din toată țara. De asemenea, te poți bucura de înot în lac și de mese tradiționale românești.