Lipii fără drojdie, din doar 3 ingrediente. Cea mai simplă și delicioasă rețetă

Lipii fără drojdie, din doar 3 ingrediente. Cea mai simplă și delicioasă rețetă

Cum prepari lipii simple, dar gustoase din doar trei ingrediente. Ai poftă de niște lipii calde, pufoase, ca pe vremea bunicii? Atunci ai nimerit la țanc, căci astăzi îți vom arăta o rețetă simplă și eficientă, din doar câteva ingrediente, pe care le ai cu siguranță în bucătărie sau în cămară. În plus, metoda nu necesită utilizarea cuptorului, ceea ce poate reprezenta, în unele cazuri, un avantaj.

Lipii fără drojdie, din doar 3 ingrediente

Chiar dacă nu conțin drojdie, aceste lipii sunt extrem de gustoase, ca să nu mai amintim cât de ușor se prepară. Metoda pe care ți-o prezentăm nu necesită folosirea cuptorului, așa că nu-ți face griji dacă nu ai unul. Vei avea nevoie de doar câteva ingrediente banale, pe care le are orice român în bucătărie.

Lipiile sau azimile sunt consumate în Orient de generații întregi, fiind extrem de populare la indieni sau în țările arabe. În trecut, chiar și în Mexic exista o rețetă de tortilla care prepara cu făină de porumb, iar acum se face din apă și făină de grâu.

Coincidență sau nu, aproape orice popor are aceste lipii în cultura gastronomică. Ele pot fi mâncate simple, ca atare, sau pot fi servite cu orice găsești prin frigider, de la friptura rămasă de la masa de ieri și până la hummus, legume, tzatziki și alte sosuri.

Așadar, iată care sunt ingredientele de care aveți nevoie:

 • 500 g făină;
 • 250 ml apă;
 • 8 g sare.

La acest amestec puteți adăuga și ulei de floarea soarelui (25 de ml), dacă doriți ca lipiile să aibă ceva mai multă savoare.

Citește și: Secretul pentru a face acasă cel mai bun hummus. Cum trebuie să procedezi

Cea mai simplă și delicioasă rețetă

Indiferent cât de multe lipii doriți să obțineți, este important să rețineți că la 200 g de făină se pun 100 g de apă. Veți mai avea nevoie doar de puțin ulei în plus pentru uns masa de preparat și mâinile, întrucât aluatul este foarte lipicios. Așadar, să trecem la treabă!

Mod de preparare:

 1. Se pun într-un bol făina, sarea, apa și uleiul și se frământă timp de 5 minute până ce se obține un aluat neted și lipicios.
 2. Se rotunjește aluatul în palme, se dă forma de bilă și se învelește în folie de plastic.
 3. Aluatul trebuie să stea la odihnit măcar 30 de minute.
 4. Pentru porționarea lipiilor, se unge blatul de lucru cu ulei, la fel și palmele, după care se aplatizează ușor aluatul.
 5. Se taie aluatul în 8 părți, mai întâi în 4 și fiecare sfert încă o dată în 2.
 6. Se modelează fiecare bucățică obținută sub forma unei bile și se lasă la odihnit 10 minute, acoperite cu folie de pastic, pe masa de lucru.
 7. Se ia câte o bilă de aluat și se întinde cu palmele unse pe masă sau cu ajutorul sucitorului.
 8. Se alege o tigaie antiaderentă cu fundul gros și se pune la încins, la foc mediu, fără ulei.
 9. Se reduce și mai mult focul și se pun lipiile, rând pe rând, la copt.

Poftă bună!