Sosul tzatziki autentic. Ingredientul aparte care se pune în rețeta grecească

Sosul tzatziki autentic. Ingredientul aparte care se pune în rețeta grecească
Sosul tzatziki autentic. Ingredientul aparte care se pune în rețeta grecească

Dacă nu ai reuşit să ajungi vara asta în Grecia pentru a savura un tzatziki autentic, nu-i nimic! Bucătarii îţi spun care este ingredientul secret care se pune în deliciosul sos.

Reţetă sos tzatziki autentic

Indiferent că îl preferi alături de un Gyros, cartofi prăjiţi, o friptură de porc sau nişte dovlecei pane, tzatziki dă o cu totul altă savoare mâncării. Cremos, aromat, dar şi răcoritor, a devenit rapid unul dintre cele mai iubite sosuri de români, care încearcă să îl facă şi acasă. Puţini sunt, însă, cei care au habar că reţeta originală se prepară doar cu iaurt din lapte de capră sau oaie, nu cu cel de vacă.

Ingrediente necesare:

  • castravete proaspăt cu coajă
  • 250 de grame de iaurt grecesc de capră sau de oaie
  • 2 căței de usturoi tocat mărunt
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • sare, după gust
  • 0 jumătate de legătură de mărar proaspăt tocat
  • 0 lingură de zeamă de lămâie

Iată cum faci tzatziki autentic în doar câteva minute:

Castravetele se dă pe razătoarea mică, după care se stoarce bine de zeamă. Usturoiul se toacă mărunt şi se adaugă peste iaurt, alături de toate celelalte ingrediente. Se amestecă bine şi se dă la rece pentru cel puţin o oră pentru ca toate aromele să se întrepătrundă.

Sosul tzatziki autentic. Ingredientul aparte care se pune în rețeta grecească
Sosul tzatziki autentic. Ingredientul aparte care se pune în rețeta grecească

Tzatziki, origine disputată

Deşi originea acestui sos este disputată de ţările balcanice şi oriental-mediteraneene, tzatziki este un preparat grecesc, utilizat pentru Souvlaki şi Gyros, în special. Aici, se serveşte cu lipii cu oregano şi ulei de măsline iar cuvântul provine din “cacik” (turcă – sos cu legume tocate mărunt şi condimente).

În Cipru, de exemplu, sosul este cunoscut sub numele de “ttalattouri”, iar reţeta conține mult mai puțin usturoi, dar este bogat în mentă. În Bulgaria și Macedonia, acesta poartă numele de “tartor” sau salata “snezhanka” (Albă-ca-Zăpada). Pe de altă parte, în Irak tzatziki este numit “jajeek” şi se serveşte alături de Arak, o băutură alcoolică, şi pâine.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI