Dacă nu ai reuşit să ajungi vara asta în Grecia pentru a savura un tzatziki autentic, nu-i nimic! Bucătarii îţi spun care este ingredientul secret care se pune în deliciosul sos.
Indiferent că îl preferi alături de un Gyros, cartofi prăjiţi, o friptură de porc sau nişte dovlecei pane, tzatziki dă o cu totul altă savoare mâncării. Cremos, aromat, dar şi răcoritor, a devenit rapid unul dintre cele mai iubite sosuri de români, care încearcă să îl facă şi acasă. Puţini sunt, însă, cei care au habar că reţeta originală se prepară doar cu iaurt din lapte de capră sau oaie, nu cu cel de vacă.
Ingrediente necesare:
Iată cum faci tzatziki autentic în doar câteva minute:
Castravetele se dă pe razătoarea mică, după care se stoarce bine de zeamă. Usturoiul se toacă mărunt şi se adaugă peste iaurt, alături de toate celelalte ingrediente. Se amestecă bine şi se dă la rece pentru cel puţin o oră pentru ca toate aromele să se întrepătrundă.
Deşi originea acestui sos este disputată de ţările balcanice şi oriental-mediteraneene, tzatziki este un preparat grecesc, utilizat pentru Souvlaki şi Gyros, în special. Aici, se serveşte cu lipii cu oregano şi ulei de măsline iar cuvântul provine din “cacik” (turcă – sos cu legume tocate mărunt şi condimente).
În Cipru, de exemplu, sosul este cunoscut sub numele de “ttalattouri”, iar reţeta conține mult mai puțin usturoi, dar este bogat în mentă. În Bulgaria și Macedonia, acesta poartă numele de “tartor” sau salata “snezhanka” (Albă-ca-Zăpada). Pe de altă parte, în Irak tzatziki este numit “jajeek” şi se serveşte alături de Arak, o băutură alcoolică, şi pâine.