Lionel Messi are ce să regrete. Care e cel mai valoros club din lume

Lionel Messi are ce să regrete. Care e cel mai valoros club din lume
Lionel Messi a fost nevoit s-o părăsească pe Barcelona, vara trecută, după 20 de ani petrecuți la gruparea catalană

Lionel Messi are ce să regrete. Starul argentinian a fost nevoit să se transfere, vara trecută, la PSG, chiar dacă nu și-a dorit acest lucru. Barcelona n-a reușit să respecte limitele fair-play-ului financiar impus de LaLiga și nu i-a putut reînnoi contractul. La aproape un an de la acest eveniment, Messi poate observa că nu mai joacă la cel mai valoros club din lume.

Lionel Messi are ce să regrete

Lionel Messi are ce să regrete. Vara trecută, în august, starul argentinian și-a luat „rămas bun” de la Barcelona, clubul la care jucase vreme de două decenii. Catalanii n-au reușit să respecte fair-play-ul financiar impus de Liga Profesionistă Spaniolă și nu i-au putut înnoi contractul „Puricelui”.

Lionel Messi s-a despărțit în lacrimi de singurul club la care jucase, de fapt, în toată cariera, într-o conferință de presă susținută pe 8 august 2021.

„În ultimele zile m-am gândit mult la ce voi spune și adevărul e că nu mă pot gândi la nimic. E foarte dificil pentru mine după atâția ani. Am fost aici întreaga mea viață și nu sunt pregătit pentru asta.
Anul trecut, eram convins, știam ce vreau să zic, dar acum nu e la fel. Acum eram convinși și eu, și familia mea, că vom rămâne acasă, ne doream acest lucru, să rămânem la noi acasă, să ne continuăm viața la Barcelona. Ceea ce am trăit aici a fost wow, incredibil. Astăzi trebuie să spun adio, am fost aici de la vârsta de 13 ani”, a spus Leo Messi la conferința de presă.

Care e cel mai valoros club din lume

Lionel Messi a ajuns la PSG, unde a trecut prin cel mai slab sezon al carierei. În schimb, Barcelona a rămas cu datorii de 1,3 miliarde de euro. Totuși, președintele Joan Laporta a adus cumva gruparea catalană pe linia de plutire, ba chiar și mai mult.

Conform publicației Forbes, Barcelona a devenit cel mai valoros club din lume. În ultimii 16 ani, primul loc a fost ocupat de Real Madrid (de cinci ori) și Manchester United (de 11 ori). În vederea realizării acestui top, Forbes a folosit veniturile și profitul cluburilor din sezonul 2019-20, convertite în dolari, potrivit valorii medii a cursului de schimb din acel sezon, a anunțat Mundo Deportivo.

Astfel, s-a ajuns ca sumă totală a fiecărei echipei să fie reprezentată de valoarea afacerii (capitaluri proprii la care se adaugă datoria netă) și include profiturile obținute din stadionul echipei. Nu s-au adăugat valoarea proprietăților fiecărui club în parte și nici sumele obținute de pe urma împrumuturilor de jucători.

Gruparea catalană, evaluată la 4,76 miliarde de dolari

Barcelona este evaluată la 4,76 miliarde de dolari, în timp ce rivala Real Madrid ocupă locul secund, cu 4,75 miliarde de dolari. „Podiumul” este încheiat de Bayern Munchen, cu 4,215 miliarde de dolari. Bavarezii sunt urmați de Manchester United, 4,2 miliard de dolari și Liverpool, 4,1 miliarde de dolari.

Clubul lui Lionel Messi, PSG, ocupă abia locul 9, fiind evaluat la 2,5 miliarde de dolari. Francezii au fost depășiți și de Manchester City, 4 miliarde de dolari, Chelsea, 3,2 miliarde de dolari și Arsenal, 2,8 miliarde de dolari. Top 10 este închis de Tottenham, cu 2,3 miliarde de dolari.

Barcelona a ajuns la un acord cu compania Spotify, care va fi sponsorul Barcelonei în următoarele trei sezoane, au anunțat cei de la Marca. Înțelegerea prevede și schimbarea numelui legendarului stadion al Barcelonei, Camp Nou, construit în 1957. Pe lângă Camp Nou, în noua denumire oficială va apărea și numele noului sponsor. Clubul catalan va primi suma de 282 milioane de euro de la compania ce oferă servicii de streaming audio.