14 aug. 2024 | 08:57

Limba pe care nimeni în lume nu o mai vorbește, însă cuvintele ei sunt înțelese doar de români. De aici se trag “prânz”, “lac” sau “doamnă”

Diverse
Limba pe care nimeni în lume nu o mai vorbește, însă cuvintele ei sunt înțelese doar de români. De aici se trag “prânz”, “lac” sau “doamnă”
Cercetătorii vorbesc despre 570 de limbi dispărute

Nu de puține ori am auzit expresia „o limbă moartă”, făcând referire la anumite limbi, vorbite în antichitate sau câ milenii în urmă, iar astăzi dispărute. Este și cazul nostru, și anume limba pe care nimeni în lume nu o mai vorbește, însă cuvintele ei sunt înțelese doar de români. Conform celor care au studiat această limbă dispărută din 1898, de aici se trag “prânz”, “lac” sau “doamnă”.

Cercetătorii vorbesc despre 570 de limbi dispărute

Dacă ar fi să ne uităm înapoi în istorie, este ușor să găsim exemple de limbi care au fost cândva proeminente și care ulterior au dispărut. Spre exemplu latina, unii dintre noi chiar am studiat-o în școală, dar azi este considerată o „limbă moartă”.

În același timp, conform cerectătorilor în lingivstică, adesea se confundă limbile moarte cu limbile dispărute. O limbă moartă este încă utilizată sau studiată în anumite contexte.

Limbile dispărute, pe de altă parte, nu mai sunt vorbite sau utilizate în niciun scop. Multe limbi dispărute sunt complet pierdute în istorie, rămânând doar înregistrarea numelui limbii în sine. Când și de ce dispar limbile este un studiu interesant în istorie și cultură, dar nu este limitat la trecut.

Potrivit National Geographic Society, din cele peste 7.000 de limbi vorbite pe planeta noastră, o limbă moare la fiecare două săptămâni, încetând să mai fie vorbită activ. Aceasta înseamnă că există multe limbi care dispar chiar în timp ce scriem acest articol.

Limba dalmată, limba pe care nimeni în lume nu o mai vorbește

Printre limbile care au intrat în categoria de limbi moarte se numără și cea despre care vorbim astăzi, și anume limba pe care nimeni în lume nu o mai vorbește.

Partea interesantă la această limbă sunt legăturile sale cu limba română, iar specialiștii români spun că din ea se trag cuvinte, precum “prânz”, “lac” sau “doamnă”. Am putea considera limba dalmată cea mai ciudată limbă din lume, dar în realitate este doar o limbă moartă, ca multe altele.

Pentru cei care nu știu, limba dalmată a existat până la sfârșitul secolului al XIX-lea, când, în 1898, ultimul său vorbitor, Tuone Udaina, a murit. Limba era vorbită pe țărmurile Adriatice ale Croației de astăzi și pe insulele din lungul acesteia.

Tuone Udaina a fost un frizer care vorbea dalmațiana ca a doua limbă, pe care a învățat-o ascultând discuțiile părinților săi. În ciuda faptului că era surd și nu mai folosise limba de peste 20 de ani, el a folosit această limbă la sfârșitul anilor 1800, când lucra cu un lingvist italian pentru a salva limba dalmată, pe cale de dispariție.

Limba pe care nimeni în lume nu o mai vorbește, însă cuvintele ei sunt înțelese doar de români. De aici se trag “prânz”, “lac” sau “doamnă”

Tuone Udaina, ultimul vorbitor de dalmată

În urma cerecetărilor, s-a constatat că au existat două dialecte ale acesteia, anume Vegliotian în nord și Ragusan în sud. Se crede că limba a fost folosită încă de la venirea coloniștilor romani aici în ultimele secole î.Hr., dar prima mențiune despre ea în literatura lingvistică a apărut abia în 1842.

Mai târziu toate dialectele au fost înregistrate, iar lingviștii au găsit mai multe documente scrise în ea în arhivele din Dubrovnik.

Cuvintele ei sunt înțelese doar de români

Structura sa era pe deplin romanică occidentală, existau numeroase schimburi fonetice. Spre exemplu, kenur „a lua masa” sau kaina „cină”, sunt cuvinte care nu pot fi întâlnite nici în italiană, nici în limbile balcano-române.

Dar, conform unor specialiști, limba pe care o vorbim noi astăzi are legături adânci cu limba dalmată, având multe cuvinte înțelese doar de români. Printre cuvintele care au rădăcini în limba dalmată, coform specialiștilor, sunt “prânz”, “lac” sau “doamnă”.

Ba mai mult, aceiași cercetători spun că aproape o treime din cuvintele din vocabularul limbii române se regăsesc în limba dalmată, ceea ce poate schimba, cumva, ideea că limba noastră s-a format din amestecul limbii vechilor daci și a romanilor.

Din punctul de vedere al unor lingviști, limba dalmată este considerată un dialect al limbii române, dar are unele trăsături independente.

Din păcate, limba dalmațiană, vorbită acum câteva secole în Dalmația, a devenit una moartă, odată cu dispariția ultimului vorbitor.

Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro