11 aug. 2024 | 14:23

Cea mai ciudată limbă din lume, nu are cuvintele DA și NU. Cum răspund locuitorii săi la întrebări, de fapt

Diverse
Cea mai ciudată limbă din lume, nu are cuvintele DA și NU. Cum răspund locuitorii săi la întrebări, de fapt
Limbile Pământului au particularitățile lor

Cu o populație de peste 8 miliarde, Terra este un loc aparte, unic în lume, unde se vorbesc peste 7.139 de limbi, la un total de 195 de țări. Printre aceste limbi vorbite se numără și cea mai ciudată limbă din lume, care nu are cuvintele DA și NU.

În lume există 7.139 de limbi cunoscute oficial

În 2024, conform datelor oficiale, Terra a ajuns la o populație de 8 miliarde de locuitori. Statisticienii spun că este cea mai mare creștere din ultimii 10 ani, cel puțin

În aceeași ordine de idei, sunt 195 de țări, recunoscute oficial, în care sevorbsc nu mai puțin de 7.139 de limbi cunoscute oficial, conform ghidului Ethnologue.

Partea ciudată în ceea ce privesc numărul limbilor recunoscute oficiale, conform specialiștilor, este că acest număr este în scădere. Cu toate astea, experții spun că se mai descoperă limbi noi în anumite părți neexplorate ale lumii.

Aceleași informații precizează că, de fapt, aproximativ 40% din toate limbile au mai puțin de 1.000 de vorbitori și nu fac parte din programele școlare din majoritatea statelor lumii. Prin urmare, ne așteptăm ca aceste limbi să dispară în următorul secol.

Limba irlandeză, considerată cea mai ciudată limbă din lume

Deși statistic, limba irlandeză este una extrem de folosită, este considerată a fi cea mai ciudată limbă din lume, dar nu mai mult decât limba Chalcatongo Mixtec, vorbită de 6.000 de persoane în Oaxaca, Mexic, și care s-a clasat pe primul loc în topul celor mai ciudate limbi.

Chalcatongo Mixtec, cunoscută și sub numele de San Miguel el Grande Mixtec, este o limbă tonală cu inițiala verbului. Dar, revenind la limba irlandeză, experții spun că are unele caracteristici ciudate și că este o limbă complet diferită de engleză.

Deși unele dintre caracteristicile fonologice se pretează la accentul irlandez al limbii engleze, practic nu există inteligibilitate reciprocă, spun experții care au studiat în amănunt această limbă.

Așa cum engleza face parte din ramura limbilor germanice, în mod similar, irlandeza face parte din ramura limbilor celtice, în special din ramura limbilor goidelice, alături de manx, o limbă vorbită în Insula Man, și gaelică scoțiană, limbă vorbită în unele părți ale Scoției.

Cea mai ciudată limbă din lume nu are cuvintele DA și NU

Așa cum arată experții, în urma unor studii amănunțite lingivstice, pentru cei familiarizați cu Alfabetul Fonetic Internațional (IPA), graficul de mai sus ar trebui să spună tot ce trebuie să știm despre fonologia irlandeză. Pentru cei care nu cunosc IPA, există câteva caracteristici sonore care fac irlandeza unică.

În mare parte, fonologia irlandeză este similară cu cea a limbii engleze. Cele două au în comun aproape același set de vocale, deși engleza are ceva mai mulți monoftongi. Spre exemplu, o singură vocală, cum ar fi „e” din „bed”. În același timp, mai spun experții, irlandeza are semnificativ mai mulți diftongi.

Spre exemplu, două sunete vocale combinate pentru a face unul, cum ar fi sunetul „ay” din „day”. Dar, spre deosebire de engleză, vocalele din irlandeză pot schimba uneori pronunția consoanelor, ceea ce, la rândul său, schimbă gramatica.

Dar, partea ciudată nu sunt aceste caracteristici, care până la urmă, pot fi regăsite și în celelalte 7.000 de limbi oficial recunoscute. Limba irlandeză, nu are cuvintele DA și NU, iar dacă te vei întreba cum este posibil, explicația are legătură cu exemplele de mai sus.

Cum răspund locuitorii săi la întrebări, de fapt

Conform experților, limba irlandeză nu are un singur cuvânt pentru „da” sau „nu”, iar acest lucru este într-adevăr un lucru pe care îl împărtășește cu alte limbi celtice.

Experții spun că, în loc să folosească un cuvânt anume, limbile celtice preferă, în general, să repete întreaga frază: „ai răspunde”, „Ai mâncat?” cu „Am mâncat”, sau „Este adevărat?” cu „Este”.

Și nici latina clasică nu existau cele două cuvinte. Spre exemplu, spaniola își trage din latinescul „[așa este]”, care este unul dintre modurile în care poți răspunde la o întrebare dacă vrei să fii rapid în răspuns. Altfel, la fel ca în irlandeză, s-ar răspunde la întrebarea „Ai mâncat?” cu „Am mâncat” sau „Este adevărat?” cu „Este”. Iată și câteva exemple:

  • Ar mhaith leat uisce?: Doriți apă? (Pronuție fonetică – er wah lath ish-ka)
  • Ba mhaith liom: Da sau literal „Aș dori” (Pronunțare fonetică – bah wah lum)
  • Níor mhaith liom: Nu sau literal „Nu mi-ar plăcea” (Pronuție fonetică – neer wah lum)

Deși irlandeza este principala limbă oficială a Irlandei, vorbită pe insulă de peste 2.500 de ani, structura propozițiilor și sintaxa sa sunt foarte diferite de cele ale limbii engleze, după cum s-a putut constata anterior.

Concluzie

Limbile Pământului, toate cele recunoscute oficial, precum și cele apărute, relativ, recent, au particularitățile lor, atât morfologice, cât și din punct de vedere gramatical.

După cum se constată, inclusiv limba irlandeză, vorbită de peste 2.500 de ani, este încă una plină de mistere, și poate din acest motiv este considerată a fi cea mai ciudată limbă din lume.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Ana Morodan, sfaturi de afaceri pentru Bianca Drăgușanu. În ce domeniu ar putea vedeta să dea lovitura
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Alertă MAXIMĂ lângă România! Rusia a pus O ȚARĂ NATO pe LISTA ȚINTELOR
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro