Noul an a adus și liberalizarea completă a pieței de energie electrică, ceea ce înseamnă că oamenii nu mai plătesc prețuri stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ci pot să își aleagă singuri furnizorii. Problema este că nu mulți români cunosc ce înseamnă liberalizarea, ce au de făcut în această perioadă sau cum să aleagă cea mai bună ofertă. Până când Guvernul va decide dacă va interveni sau nu în această situație, iată 5 lucruri importante de știut pentru ca facturile să nu explodeze.
Dacă în colțul hârtiei scrie ”Factură piață concurențială”, atunci liberalizarea pieței energiei nu are impact asupra relației contractuale. În cazul în care nu scrie, ți se aplică oferta serviciu universal. În baza reglementărilor în vigoare, până în data de 30 iunie 2021 vei avea un discount, adică prețul pentru serviciul universal va fi redus până la nivelul celui mai mic preț din oferta Enel concurențială disponibilă în luna ianuarie, fără abonament, respectiv Enel Simplu Anual. În schimb, dacă alegi altă ofertă la preț concurențial, intră online, sună, mergi în magazinele Enel ori completează formularele de selecție ofertă trimise în intervalul februarie-iunie, odată cu factura lunară la energie.
Poți alege oricând o nouă ofertă la electricitate, fie că ai sau nu un contract pe piața concurențială. Poți alege oferta dorită online, telefonic, în magazine sau prin formularul de selecție ofertă.
Indiferent de tipul de contract pentru electricitate pe care îl ai, poți oricând opta pentru o nouă ofertă pe piața liberă. De pildă, dacă ești deja client Enel, ai nevoie doar de actul de identitate și de semnătura ta. Dacă semnezi pentru prima dată un contract cu Enel, sunt necesare buletinul, actul de proprietate asupra locului de consum sau documentul care să ateste dreptul de folosință, ultima factură de la vechiul furnizor și semnătura viitorului titular de contract.
Tranziţia de la serviciul universal la piaţa concurenţială sau schimbarea ofertelor concurenţiale nu afectează cu nimic alimentarea cu electricitate a casei tale, iar trecerea de la un furnizor la altul nu presupune costuri suplimentare sau înlocuirea contorului electric.
Ai dreptul să selectezi oricând furnizorul și oferta care te atrage, la preț competitiv, căci nu există termen limită pentru nominalizarea unei oferte. Clienții casnici care nu vor alege o ofertă pe piața concurențială vor continua să fie alimentați cu energie electrică, la preț de serviciu universal.