Noi reguli pentru furnizorii de electricitate. 6 milioane de români sunt vizați de schimbare

Noi reguli pentru furnizorii de electricitate. 6 milioane de români sunt vizați de schimbare
Noi reguli pentru furnizorii de electricitate

Odată cu liberalizarea pieții de energie electrică haosul a fost instaurat. Dacă furnizorii știu ce au de făcut, clienții finali, adică noi, nu am beneficiat de toate informațiile. ANRE a emis ieri, pe 20 ianuarie, un nou cadru de informare și ofertare pentru clientul final.

ANRE reglementează haosul generat de liberalizarea pieții de energie

Conform unui studiu recent în 2019 și în 2020, prețurile la energie electrică din România au atins maxime record de peste 150 EUR / MWh în anumite perioade. Aceste prețuri au avut un impact asupra afacerilor locale. În primele 11 luni ale anului 2019, de exemplu, firmele românești și-au redus semnificativ consumul de energie electrică.

Asta  a fost posibil din cauza prețurilor mai mari de pe piață. Cauza  au fost perturbările producției și a importurilor costisitoare în creștere. Datele oficiale arată că companiile locale și-au redus consumul de energie electrică cu 5,9% în ianuarie-noiembrie, anul următor 2020, la 38,8 TWh, în timp ce consumul național total a scăzut cu 0,6%, la 50,6 TWh.

Astfel că, după aprobarea OUG, în vara anului trecut, clienții finali, românul de rând, nu a primit toate informațiile necesare de la furnizori, la fel și în cazul clienților comerciali. Haosul creat a generat o instabilitate și o lipsă de reacție din partea clienților.

ANRE impune furnizorilor o informare corectă a clienților finali

Acest aspect ar fi trebuit reglementat de ANRE încă de anul trecut. În schimb furnizorii de energie au emis facturi, cu prețuri noi, la început de 2021, reglementate prin noua orodonanță.

ANRE a emis ieri un nou cadru, prin care furnizorii de energie sunt obligați să informeze clienții finali, odată cu emiterea facturilor, despre noile prețuri și, cel mai important, ofertele din piață.

Noua decizie ANRE are ca obiect clienții din piața reglementată și care sunt trecuți acum în serviciul universal. În același timp ANRE obligă furnizorii să informeze corect asupra prețurilor și ofertelor concurențiale din noua piață liberalizată.

”Noile reglementări au în vedere necesitatea asigurării unei mai bune informări a clientului final de energie electrică de către furnizorii de ultimă instanță. Simplificarea încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice în condițiile impuse de contextul pandemic actual, și pentru ca procesul să se desfășoare în beneficiul consumatorului final. Clienții vor beneficia de cel mai bun preț din oferta concurențială a furnizorilor.

Vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat. De asemenea, cel puțin până la data de 30 iunie 2021, clienții casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, și vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 și prețul din oferta concurențială cu valoarea cea mai mică.”, se spune în comunicatul ANRE de ieri, 20 ianuarie 2021.

Consumul de energie electrică crescut la gospodării

Consumul de energie electrică a gospodăriilor a crescut cu 22,5 la sută, în principal din cauza vremii mai dure din primele luni ale anului trecut și a consumului mai mare în lunile de vară, stimulat și de prețurile mici.

OUG 114 a fost impus în ciuda faptului că gospodăriile românești plăteau încă prețuri mici pentru electricitate. Conform celor mai recente date oficiale, locuințele locale au plătit a cincea factură la cea mai mică electricitate din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, spun aceleași date statistice.

Guvernul liberal Orban a anulat deja majoritatea măsurilor impuse prin OUG 114/2018. Dar re-liberalizarea piețelor energetice va fi introdusă treptat. Guvernul a decis că actualul plafon al prețului la gazul vândut gospodăriilor. Plafonul a fost eliminat de la 1 iulie 2020. De la 1 ianuarie 2021 prețurile la electricitate au intrat deja pe planul de liberalizare.