Cât va costa factura la Electrica Furnizare. Ce discount oferă după liberalizare

Cât va costa factura la Electrica Furnizare. Ce discount oferă după liberalizare
Factura Electrica Furnizare, noi costuri, bani puțini

Prețurile la gaz și electricitate pentru gospodării au fost liberalizate treptat în 2020. Acest lucru s-a întâmplat după o perioadă dificilă generată de ordonanța de urgență (OUG) 114/2018. Dar efectele se pot dovedi dificile, mai ales la facturile consumatorilor. Unul din jucătorii de pe noua piață liberalizată, Electrica Furnizare, s-a gândit să facă anumite discounturi. Acum, depinde dacă aceste discounturi ajută consumatorul final, sau nu.

Factura Electrica Furnizare, noi costuri, bani puțini

De la 1 iulie 2020, plafonul actual al prețului pentru gazul vândut gospodăriilor a fost eliminat, iar prețurile la electricitate a fost complet liberalizate începând cu 1 ianuarie 2021. Prețurile au fost re-reglementate anul trecut prin rectificare OUG 114/2018.

Noul guvern a decis să anuleze regulile introduse de predecesorii săi. OUG 114 a impus o taxă specială de 2% asupra cifrei de afaceri, a plafonat prețul final al gazului la 68 RON / MWh și a limitat marja de profit a producătorilor de energie electrică la 5% pentru energia furnizată gospodăriilor.

Pe piața energiei electrice, măsura a lovit în principal cei mai stabili și mai profitabili producători de energie din România, Hidroelectrica și Nuclearelectrica, care produc cea mai ieftină energie electrică din sistem. În același timp, noua regulă a avut și câțiva beneficiari. Este vorba de distribuitorii de energie electrică de pe piața locală, printre care și Eelctrica Furnizare.

ONG-uri din sistem trag semnale de alarmă

Unul din ONG-urile din România care activează ca și consultant pe această piață, a încercat să facă o analiză a facturii Electrica Furnizare, după noile reguli valabile de la 1 ianuarie 2021. În primă fază Electrica Furnizare anunța discounturi la factura consumatorului final, adică românul de rând.

Cei de la Asociaţia Energia Inteligentă au făcut această analiză pentru a vedea care va fi impactul asupra consumatorului final. Conform analizei făcute de respectiva asoicția, concluzia finală, publicată de aceștia a fost că:

”Oferta cea mai mică și discounturile promise de Electrica Furnizare, aduce prețuri mai mari cu până la 10% față de prețurile din anul 2020 și cu până la 15% mai mari față de cea mai bună ofertă din piață”, se spune în raportul AEI.

Discountul este bun, frumos, dar lispește cu desăvârșire

Cu alte cuvinte nu există un discount real pe facturile consumatorilor români finali. Rreglementarea de liberalizare a pieții nu face altceva decât să mărească artificial, și nu aleator, prețurile finale de consum. Discounturile conform AEI, variază între 1,3 lei și 1,7 lei la 100de KW, cu alte cuvinte nesemnificativ, în raport cu valoarea totală a facturilor Electrica Furnizare.

”Situația miraculoasă propusă de autorități,  prin alegerea unui furnizor de pe piața liberă, consumatorii să aleagă oferte care le va aduce prețuri mai mari decât cele din decembrie 2020.”, mai spun cei de la AEI.

Poziția Electrica  S.A. în raport cu noile reglementări

Corina Popescu, CEO Electrica S.A., într-un interviu acordat la început lunii decembrie, celor de la Business Review, declara referitor la liberalizarea pieții:

”Liberalizarea reprezintă o oportunitate pentru companii de a-și îmbunătăți produsele și serviciile. Iar consumatorii vor avea șansa de a face o analiză aprofundată înainte de a-și alege noul furnizor de energie. Considerăm că liberalizarea are un impact pozitiv în rândul clienților casnici. Electrica Furnizare are un profil de afaceri puternic și ne-am pregătit temeinic pentru această schimbare.

Dacă trebuie să o analizăm din perspectiva consumatorilor, există riscuri. Prețul este foarte important, dar nu ar trebui să fie singurul indicator pe care un consumator îl analizează înainte de a semna un nou contract: consumatorul ar trebui să verifice dacă prețul care îi atrage atenția este oferit doar pentru o perioadă limitată de timp sau în timpul unui sezon când consumul ar putea fi mai mic.”, Corina Popescu, CEO Electrica S.A.