Și în acest an se pare că a fost o vară productivă. Agricultorii se declară mulțumiți de recolta de cartofi, pentru care străinii fac cozi kilometrice cu TIR-urile. Polonezii, ungurii și austriecii cumpără cu tonele această legumă, care este foarte apreciată peste hotare.
A fost o vară productivă pentru culturile din câmp deschis. Ploile și soarele și-au făcut bine treaba și în acest an, astfel că agricultorii se bucură de o recoltă bogată de cartofi.
În Lungulețu (Dâmbovița), comună bine cunoscută pentru producția de varză și cartofi, TIR-uri din Polonia, Ungaria sau Austria fac din nou cozi pentru a fi încărcate.
Prețul unui kilogram de cartofi pleacă, de la producătorii din Lungulețu, de la 1,5-2 lei, iar la tarabele din piețe sau supermarketuri ajunge chiar să se tripleze. Pentru că străinii cumpără cantități mari, prețul mai poate scădea ușor.
”A fost un an foarte bun, în sensul că a mers foarte bine prețul și am vândut toată marfa. Eu nu am dat la străini, am terminat marfa cam acum două săptămâni și am fost în vacanță. Abia ne-am întors din vacanță. Eu am avut clienți la Baia Mare și Maramureș și am încărcat numai la comandă.
Anul acesta a fost foarte bun, a fost prețul bun, s-a meritat să faci agricultură și să stai în soare. Cel mai jos am dat cu 1,5 lei, dar și cu 2 lei”, a spus Ștefania Rădoi, agricultoare din Lungulețu, pentru Adevarul.
De pe un hectar sunt recoltate, în medie, 15 tone de cartofi, însă producția poate sări de 20 de tone. Iar dacă anul este roditor, aceasta se poate chiar dubla pe suprafețele foarte bine irigate.
„Am avut mare noroc pentru că au venit străinii la noi. Măcar știm că nu mai rămânem cu nimic pe stoc. Au venit la tiruri din Polonia, Ungaria sau Austria. Au fost câțiva ani în care nu au mai venit pe la noi.
A fost o perioadă în care au cumpărat bine. S-a recoltat cam 90% din producție la noi. Străinii au cumpărat multe tone, au stat pe aici din luna mai, de când a început recoltarea. S-au mutat în altă parte, nu știm unde.
Prețul a oscilat între 1,50 și 1,20. Oamenii sunt mulțumiți că au muncit și au obținut ceva. Cred că a fost clima mai rece la ei și a fost cerință mare de cartofi pe plan european”, a spus un alt agricultor, Constantin Pitulice.
De altfel, în această zonă din judeţul Dâmboviţa, cei aproximativ 1.000 de agricultori produc anual peste 750.000 de tone de cartofi pe cele aproximativ 3.000 de hectare.
Producția de acum doi ani a fost de 2,68 milioane de tone, clasând țara noastră pe locul şase în Uniunea Europeană, conform datelor provizorii anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe primul lor s-a situat Germania, cu 11,55 milioane de tone.
Citește și: Nu mai pune cartofi în grădină lângă aceste legume. Mulți români procedează greșit și au o recoltă slabă