Dacă și tu vrei să cultivi cartofi în propria ta grădină, este bine să le oferi acestora condițiile de mediu necesare pentru a se dezvolta frumos. Există legume ce nu trebuie plantate lângă tuberculii de cartofi, fiindcă le vor afecta creșterea. Află în rândurile de mai jos despre ce este vorba concret.
Nu sunt cei mai scumpi de cumpărat, însă nu se compară cu cei cultivați în propria grădină. Cartofii crescuți în curtea de acasă au o aromă aparte, diferită de tuberculii cumpărați direct din magazin sau din supermarket. Există zeci de soiuri de cartofi, dintre care unii se pun în pământ toamna.
Dacă și tu intenționezi să pui cartofi în pământ, este bine să ții cont de câteva detalii esențiale, pentru a te bucura de o recoltă bogată. Alege sământă de cartofi fără boli, pentru ca cei care vor crește să fie sănătoși și să nu trebuiască să îi tratezi de diverse afecțiuni.
Plantează cartofii într-un spațiu din grădina ta care să fie bine însorit. Tuberculii pot să suporte umbră parțială, însă creșterea abundentă a lor depinde de cât de multă lumină au. Cu cât mai mult soare, cu atât mai bine – minimul este de opt ore pe zi de lumină directă.
Ai grijă și la solul în care pui cartofii. Tuberculilor nu le place un sol foarte bogat. PH-ul său trebuie să fie unul acid, spun specialiștii. Poți să tratezi pământul în care pui sămânța de cartofi cu materie organică sau îngrășământ organic, așa cum mai spun unii.
Există și un alt aspect de care trebuie neapărat să ții cont: legumele pe care le plantezi în apropierea cartofilor. Tuberculii nu se plantează niciodată lângă roșii. Aceste culturi sunt foarte pretențioase cu nutrimentele din sol. Asta înseamnă concurență pentru resursele din pământ.
Cartofii și roșiile nu se vor dezvolta frumos, dacă sunt plantate alăturat. Mai mult decât atât, ambele legume vor fi afectate de dăunători și boli similare. Este bine, dacă vrei să ai parte de o recoltă bogată, să le pui în pământ în locuri diferite din grădina ta.
Te-ar putea interesa și: Cum plantezi corect cartofii în grădina ta. Secretul pentru o recoltă bogată
În ceea ce privește udarea, cultura de cartofi trebuie aprovizionată în mod constant cu apă. Asigură-te că solul tuberculilor este ud cel puțin o dată pe săptămână. Aceștia sunt sensibili la condiții de secetă, mai ales când înfloresc. Mulcirea poate ajuta la reținerea umidității.