Care este leguma pe care o vei găsi cu greu la piață toamna aceasta. Căldura, seceta și dăunătorii au afectat anumite culturi, prin urmare recolta din solarii a scăzut la jumătate în unele zone.
Este vremea conservelor, doar că gogoșarii au devenit o marfă cam rară și cam scumpă la piețe. Deși producătorii nu duc lipsă de cereri, aceștia nu le pot onora. În Olt, o fabrică de conserve a pus lacătul pe ușă deoarece nu are materie primă. Cei mai mulți gogoșari ce ajung în piețele românești provin din bazinul legumicol Grădinari-Pleșoiu, din județul Olt, însă anul acesta fermierii nu prea au avut ce să culeagă.
”Din cauza dăunătorilor și mai sunt și alți factori. De exemplu, a fost foarte cald, secetă prelungită. Dintr-un lujer de gogoșar care trebuia să îmi dea două, trei kilograme de gogoșar, nu știu dacă mi-a dat un kilogram.”, a declarat Gheorghe Lungu, fermier, pentru stirileprotv.ro.
”Producția de anul acesta, față de 2020, a fost slabă, sub 50 la sută.”, a declarat Daniel Zafiu, fermier.
Aceasta este și cauza pentru care gogoșarul are anul acesta un preț dublu față de anul trecut.
”Patru, cinci lei gogoșarul, kapia, trei lei 50 – patru lei, în funcție de calitatea mărfii. Profitul, să zicem la ce investesc eu, de exemplu, faci un profit de 10.000 de euro maxim.”, a declarat Ion Lungu, fermier.
Recolta slabă a afectat și afacerile cu conserve din zonă. Fabrica din Grădinari, care a fost donată Primăriei de o fundație, stă cu utilajele nefolosite.
”Producțiile au fost mici, suprafețele din ce în ce mai mici ale producătorilor din zonă, costurile pe care noi ar fi trebuit să le suportăm, asta însemnând să cumpărăm de la diverși producători, erau foarte mari”, a declarat Cristian Calina, inginer Primăria Grădinari.
Producția de gogoșari de anul acesta nu este grozavă nici în județul Galați. Acolo, prețul este de cinci lei pe kilogram, iar anul trecut ei cereau doar trei lei pe kilogram.
În piețe, la ora actuală gogoșarii costă acum și opt lei pe kilogram. Gogoșarii sunt însă nelipsiți din conservele gospodinelor. Ei se consumă murați alături de orice mâncare. Ei pot fi consumați și proaspeți, dar se pot păstra și la congelator, pentru a fi adăugați ulterior în diverse preparate. Gogoșarii se pot conserva în oțet, fiind foarte multe rețete pentru a face cei mai buni gogoșari murați.