În cursul zilei de joi, Asociația Dakia a anunțat, într-un comunicat de presă, lansarea primei aplicații din județul Tulcea pentru tablete, dispozitive mobile și telefoane, ca instrument de monitorizare a măsurilor de conservare a naturii.
Aplicația este destinată pasionaților de natură, locuitorilor ariei, elevilor, turiștilor sau tuturor celor interesați de natura nord-dobrogeană. Aceasta a fost realizată în cadrul proiectului „Managementul Integrat al Podișului Nord Dobrogran” și poate detecta specii de plante și păsări.
„Este prima aplicaţie la nivelul judeţului Tulcea, gândită pe baza conceptului de cunoaştere participativă (eng. – citizen science), fiind destinată celor interesaţi de natură, dar şi viitoarei reţele de monitori voluntari ai Podişului Nord Dobrogean. Măsurile de conservare propuse prin Planul de management integrat al Podişului Nord Dobrogean vor fi puse în practică în colaborare cu părţile interesate (de la nivel local, central), dar şi cu participarea publicului iubitor al naturii ce va fi activ în aria menţionată”, se arată în comunicatul de presă.
Aplicația permite semnalarea și identificarea mai multor componente ale biodiversității din Podișul Nord Dobrogean. Totul este posibil cu ajutorul unei baze de date cu descrieri și imagini. Aceasta a fost realizată ca urmare a activităților anterioare de cercetare în teren al unei echipe de experți.
Aceștia, în perioada 2018-2021, a evaluat, constatat și propus măsuri de conservare a biodiversității din Podișul Nord Dobrogean.
Proiectul „Managementul Integrat al Podișului Nord Dobrogean” urmărește asigurarea unei stări favorabile de conservare prin planul de management, pentru o serie de tipuri de habitate naturale, dar și specii de interes comunitar și național din 21 de arii naturale protejate din cadrul Podișului Nord Dobrogean.
În total există 20 de unități administrativ – teritoriale din județul Tulcea, de pe o suprafață de 84.000 ha. Pentru a utiliza aplicația, utilizatorii trebuie să o instaleze și, aflându-se pe teren, cu ajutorul coordonatelor GPS, pot transmite echipei proiectului imagini corelate sau pot observa anumite componente ale biodiversității.
„Pentru completarea profilelor socio-culturale ale celor 20 de comunităţi locale vizate prin proiect, necesare creării unei viziuni de dezvoltare pe termen mediu din perspectiva conservării naturii, dar şi a consolidării relaţiei cu comunităţile, utilizatorii vor putea folosi aplicaţia-determinator şi pentru furnizarea de informaţii relevante, prin text şi imagine.
Acestea pot fi despre evenimente ale comunităţilor locale cu caracter repetitiv precum sărbători populare, festivităţi, hram, aniversări cu relevanţă locală, târguri săptămânale. Ele vor putea face parte, în viitor, din descrierea ca destinaţie turistică, pentru iubitorii naturii, a Podişului Nord Dobrogean”, se specifică în comunicatul de presă.