Aceasta este leguma minune care-ți reface sângele din corp. Toți ar trebui s-o consumăm din acest moment. Despre ce legumă este vorba și care sunt beneficiile ei, vedeți în rândurile de mai jos.
Există o legumă care poate fi considerată minune, întrucât aceasta, prin consumul ei, ne reface sângele din corp. Este o legumă foarte gustoasă care se consumă mai mult vara.
De asemenea, este versatilă și poate fi asociată cu mai multe feluri de mâncare, iar balcanicii o preferă mai mult sub formă de salată. Este vorba despre mult iubita vânătă, leguma care se consumă exclusiv preparată termic.
O porție de 100 de grame de vinete are doar 20 kilocalorii și înseamnă 11% din doza recomandată de fibre zilnică. De asemenea, vinetele conțin vitamine și minerale esențiale organismului uman. Vânăta conține vitaminele B1, B3, B5 și B6, care sunt esențiale pentru metabolizarea grăsimilor, proteinelor și carbohidraților.
De asemenea, vinetele protejează creierul, datorită nasuninul-ui din compoziția lor, care împiedică atacul radicalilor liberi asupra lipidelor din membranele celulelor creierului.
Complexul de vitamine B este benefic și ajută organsimul în fața stresului și ne conferă o stare psihică bună, la asta contribuind și soroparonul și scopoletina, un alt ingredient conținut de banala vânătă.
De asemenea, vinetele au rolul de a scădea nivelul colesterolului atât din sânge, precum și de pe pereții arteriali, ceea ce ajută la potejarea împotriva bolillor de inimă și a accidentelor cardiovasculare cerebrale, datorită nasuninului.
Totodată, vinetele pot repara daunele ADN-ului, încetinește procesul de îmbătrânire și împiedică organismul să absoarbă mai mult fier decât are nevoie. Foarte importantă este și vitamina K, care împiedică formarea cheagurilor de sânge.
Pentru a beneficia la maxim de benficiile vinetelor, acestea se consumă rondele feliate și preparate la grătar, stropite ulterior cu puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie. Asezonate cu sare, piper și un pic de cimbru, sunt un deliciu dietetic sănătos.
Pentru ca salata de vinete să fie și ea benefică trebuie preparată fără maioneză. Vinetele coapte, scurse și tocate pot fi amestecate cu un avocado copt, pisat în prealabil. După asta se adaugă ceapă tăiată fin, după gust, puțină zeamă de lămâie și sare.
Important la salata de vinete este să nu se adauge prea mult ulei. ”Dincolo de calitatile ei nutritive (apa, fibre, minerale si vitamine din grupul B ), vânăta are o proprietate aparte: absoarbe grăsimea ca un burete! Si mai e un amănunt de care trebuie ținut cont: vinetele nu pot fi consumate crude! Tratamentul termic are rolul nu numai de a le schimba consistența, dar neutralizează si solanina, o substanță toxică ce poate da indigestie” a spus nutirționistul Mihaela Bilic.