Există alimente care ne redau energia atunci când suntem puțin obosiți. Tot ele ne ajută să și slăbim. Fructele de pădure sunt cunoscute ca fiind în topul listei, dar mai puțin cunoscut este cartoful dulce sau ”cartoful diabeticilor”, după cum mai este numit, care, în pofida părerii multora, este un adevărat inamic al grăsimilor.
Chiar dacă nu este o alegere obișnuită pentru mulți dintre noi, gustul special al cartofului dulce poate aduce unui prânz o notă inedită. În plus, dacă este gătit corect – anume la aburi, la cuptor sau în tigaie, fără prea mult ulei – își va păstra nenumăratele proprietăți benefice pentru sănătate.
Cartoful dulce are în compoziție principii active importante cum ar fi: amidon, săruri minerale ((calciu, cupru, fier, fosfor, magneziu, mangan, potasiu), protide, lipide, vitaminele din grupul B (B1, B2, B6), vitaminele A şi C, acid folic, acid citric şi acid malic.
În ceea ce privește valoarea nutrițională a cartofilor dulci preparați prin fierbere sau coacere, trebuie să știi că 100 de grame este echivalentul a 86 de kilocalorii. Compoziția acestora este următoarea:
Consumul de cartofi dulci nu este dăunător pentru sănătatea noastră, dar există anumite categorii de persoane care trebuie să îi consume cu moderație, deoarece conțin mult potasiu. Potrivit unui studiu publicat în volumul ”Advances in Nutrition – An International Rewie Journal”, consumul de alimente bogate în potasiu este contraindicat persoanelor care suferă de afecțiuni ale sistemului renal, aritmie cardiacă, palpitații, hipertensiune, tahicardie sau insuficiență cardiacă.