Noi ignorăm acesta legumă, însă ea este preferată italienilor. Toți românii trebuie să afle de ce ar trebui să-i acordăm mai multă atenție. Această legumă este folosită atât în gastronomie, cât și în medicina naturistă, unde îi sunt utilizate în special rădăcina și frunzele.
Anghinerea nu este chiar o legumă pe care să o gătești la fel de ușor sau de des precum cartoful, spre exemplu. Acest lucru a transformat leguma într-un aliment uneori ignorat sau subestimat. Noi îți spunem de ce este prietenoasă cu regimul tău sănătos, mai ales în sezonul acesta, când se cere a fi desemnată regina bucătăriei.
Este foarte bogată în antioxidanți. Când spunem antioxidanți, cu siguranță, ne gândim la fructele de pădure, la ciocolată neagră sau la rodii. Dar acestă plantă stă chiar mai bine la acest capitol decât precedentele, per porție. Iar antioxidanții te ajută să ai un organism mai puternic.
Poate acoperi necesarul de fibre. O porție medie de anghinare, de aproximativ 120 de grame, conține cam jumătate din necesarul optim de fibre pentru o zi.
Te ajută să ai un stomac sănătos. Nu doar datorită fibrelor despre care ai citit mai sus, ci și datorită faptului că ea conține substanța activă bioflavonoida cinarină, care îmbunătățește echilibrului intestinal. Mai mult, mai conține și inulină, un prebiotic util pentru sănătatea florei stomacale.
Are foarte puține calorii sau grăsimi. Dacă ești interesat numărul de calorii sau de grăsimi din mâncarea ta, atunci anghinarea te va seduce, căci are un număr mic din ambele categorii. Mai exact, doar 47 de calorii la suta de grame și 0,15 grame grăsimi.
Anghinarea conține vitaminele și minerale esențiale. Anghinarea are folați, aproximativ 17% din necesarul zilnic, vitaminele C, A, E sau K, dar și unele minerale precum calciu, fier, magneziu, zinc, potasiu sau mangan.Toate acestea o transformă într-o adevărată sursă de nutrimente necesare pentru o dietă sănătoasă.
Se poate găti. Dacă vrem să consumăm anghinarea ca aliment, este bine de știut că părțile comestibile sunt frunzele cărnoase de la baza florilor. Pentru a o găti, se taie mai întâi lujerul și se păstrează vârful. Miezul acestei plante, adică receptacul florii, se consumă în salate sau ca atare, fiind cea mai gustoasă parte a anghinarei.
În scop medicinal. Având în vedere faptul că anghinarea este o plantă recomandată pentru o bună funcționare a sistemului hepato-biliar, ea este folosită și în scop medicinal, sub formă de tinctură, extract sau ceai.