Sparanghelul se clasează printre cele mai profitabile produse pentru companiile din industria agricolă, asigurând câștiguri de patru ori mai mari decât cheltuielile necesare pentru cultivare, îngrijire și recoltare. O țară cu o profundă tradiție agrară, România întâmpină un impediment cel puțin neașteptat în calea măririi culturilor de sparanghel, deși sunt atât de avantajoase.
Vorbind în numere explicite, cu o investiție de 25. 000 de euro pentru semănarea sparanghelului pe o suprafață de un hectar, la sfârșitul primilor patru ani, cât durează ca răsadul să ajungă la nivelul maxim de productivitate, și cu o recoltă de minimum 10 tone, profitul poate însuma 100 000 de euro.
Unul dintre factorii profitabilității cultivării acestei vegetale este faptul că o singură plantă de sparanghel poate produce rod 15 ani la rând. Un alt factor este aprecierea de care planta se bucură în bucătăriile din această regiune. Astfel, în România, kilogramul de „umbra-iepurelui“ (cum este poreclit sparanghelul în țara noastră) se vinde în jurul prețului de 30 de lei. În Italia, costurile pentru un kilogram ajung la 60 de lei, iar în Marea Britanie la 75 de lei.
Chiar dacă producerea plantei este profitabilă, și, în consecință, culturile de sparanghel au început se mărească și în România, agricultorii care cresc aceste răsaduri pe teritoriul țării noastre se plâng de lipsa forței de muncă, întrucât lucrătorii de aici preferă să muncească în străinătate pentru plăți mult mai mari, recentul scandal politic al plecării câtorva mii de români în Germania fiind centrat chiar în jurul culesului de sparanghel, considerat „aur alb“ de către nemți.
Sub denumirea sa științifică, Asparagus officinalis este o plantă originară din Europa, nordul Africii și vestul Asiei, și este cultivat pe scară largă ca legumă, apreciat fiind pentru lăstarii săi tineri, ce au un gust plăcut. Este indicat în tratarea asteniilor, a anemiei, diabetului, bronșitei etc.