De ce apare pofta de dulce și cum putem să o combatem. Care sunt cauzele comune pentru care poftești la ceva dulce la cele mai nepotrivite ore, află din articolul următor.
„Dacă te surprinzi mâncând o gustare la ora 22.00, cel mai probabil nu stomacul te-a sfătuit să faci asta. De acest lucru s-a ocupat deja creierul tău”, a explicat David Zinczenko, un editor american şi autor al numeroase cărţi de nutriţie.
Astfel, fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge, lipsa vitaminelor din complexul B sau a mineralelor precum fier, magneziu, stresul, programul haotic de somn, sărirea meselor principale pot fi câteva cauze comune pentru care apare pofta de dulce.
Spre exemplu, nivelul scăzut de dopamină, unul dintre neurotransmițătorii creierului sau „hormonul plăcerii”, îți poate crește pofta de dulce, dar alimentele bogate în tirozină, un aminoacid ce ajută la producerea neurotansmițătorilor, pot să combată acest lucru.
De altfel, proteinele împreună cu carbohidrații pot juca un rol important întrucât îți mențin senzația de sațietate. În plus, acestea conțin aminoacizi esențiali precum triptofanul, ce ajută la sintetizarea serotoniei sau al ”hormonului fericirii”.
De asemenea, o alimentație exhilibrată ce cuprinde grăsimi sănătoase, proteine slabe și fibre, va încetini absorbția zahărului în sânge și vei putea preveni pofta de dulce. Fructele sunt și ele o alternativă la zahărul rafinat, în timp ce condimentele conțin polifenoli cu acțiune antiozidantă care taie dependența de dulce. Pe de altă parte, alimentele fermentate sunt o sursă bogată de proteine care restabilesc echilibrul florei intestinale.
În afară de mâncare, un alt truc care taie pofta de dulce este chiar imaginația. Trebuie să îți imaginezi că asezonezi dulciurile cu sare, apoi le savurezi. Sau hidratarea, limitarea alimentelor bogate în amidon și mese regulate.