31 ian. 2024 | 17:32

Codul Rutier 2024 s-a modificat. Amendă pentru această greșeală făcută de șoferi pe timp de zi

Auto-moto
Codul Rutier 2024 s-a modificat. Amendă pentru această greșeală făcută de șoferi pe timp de zi
Codul Rutier 2024 pedepsește un gest al participanților la traficul de pe drumurile publice din România ce, până de curând, era permis.

Codul Rutier 2024 pedepsește un gest al participanților la traficul de pe drumurile publice din România ce, până de curând, era permis. Toți șoferii de autovehicule sau tractoare agricole sau forestiere trebuie să cunoască acest detaliu. Cum sunt sancționați cei care nu respectă prevederile legislative.

Ce regulă nouă prevede Codul Rutier 2024

Dacă până acum legislația prevedea folosirea luminilor de întâlnire sau a luminilor pentru circulația diurnă doar pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene (E), regulile ce trebuie respectate de șoferii din România impun un alt comportament al participanților la trafic.

În anul 2024, șoferii sunt obligați să folosească luminile de întâlnire sau luminile de circulație diurnă (DLR – Daytime running lights) pe toate drumurile publice din țară, după cum stabilește Codul Rutier, în urma modificărilor aduse la Ordonanța de Urgență 195 din anul 2002.

Citește și: Codul Rutier 2024, un coșmar pentru șoferii români: Dacă faci asta, ți se suspendă permisul de conducere

Luminile de întâlnire ale mașinii trebuie pornite inclusiv pe timp de zi, pe drumurile publice

Prin lumini de întâlnire sau lumini de circulație diurnă (DLR – Daytime running lights) înțelegem, pe limbajul de zi cu zi, faza scurtă a mașinii. Așadar, ca urmare a modificării legii în România, șoferii sunt obligați să folosească faza scurtă inclusiv pe timp de zi, indiferent despre ce drum public este vorba.

„În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”, se arată în articolul 44, alineatul 2 al documentului ce modifică OUG 195/2002.

Ce se întâmplă în cazul nerespectării prevederilor legii

Articolul 108 alineatul (1) litera a), punctul 7, din documentul legislativ ce modifică OUG 195/2002 stabilește aplicarea unor sancțiuni importante în cazul șoferilor care nu respectă noua regulă. O sancțiune va fi de natură financiară, iar alta va reprezenta puncte de penalizare.

„Nerespectarea obligației de a folosi și pe timpul de zi luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice” atrage după sine sancțiuni, arată Codul Rutier din anul 2024.

Citește și: Cod rutier 2024. În ce situații ți se poate anula permisul de conducere

Cât de mare este amenda ce se aplică șoferilor care nu respectă prevederile legislative

Sancțiunea financiară pentru șoferii care circulă pe drumurile publice din România fără a avea aprinsă faza scurtă este în valoare de 290 de lei, potrivit prevederilor legislative. Pe de altă parte, participanții la trafic ce nu respectă noile obligații vor fi sancționați și cu puncte de penalizare.

Codul Rutier 2024 prevede ca agenții de poliție, care dau sancțiuni în cazul participanților la trafic ce nu respectă legea, să aplice două puncte de penalizare pentru circulația fără lumini de întâlnire.

În altă ordine de idei, subliniem că, dacă ai mașină cu faruri automate, este în regulă să ții lumina pe mod auto – DRL Lights, potrivit regulilor stabilite în Codul Rutier.

Parteneri
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Redactia.ro
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce imagini posta pe rețelele sociale
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Ce prevestește șarpele de casă. Superstiții legate de șerpi în casă și în curte
Spynews
SE PLĂTESC 1.000 de lei direct de la stat. Banii intră în cont cu o condiție simplă
Capital.ro
Titi Aur, despre cel mai mare pericol pentru şoferii la volan: "E mai rău ca alcoolul. Ar trebui interzis"
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
Controale majore ale ANAF în ultima perioadă! Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, bagă spaima în români
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro