31 ian. 2024 | 17:32

Codul Rutier 2024 s-a modificat. Amendă pentru această greșeală făcută de șoferi pe timp de zi

Auto-moto
Codul Rutier 2024 s-a modificat. Amendă pentru această greșeală făcută de șoferi pe timp de zi
Codul Rutier 2024 pedepsește un gest al participanților la traficul de pe drumurile publice din România ce, până de curând, era permis.

Codul Rutier 2024 pedepsește un gest al participanților la traficul de pe drumurile publice din România ce, până de curând, era permis. Toți șoferii de autovehicule sau tractoare agricole sau forestiere trebuie să cunoască acest detaliu. Cum sunt sancționați cei care nu respectă prevederile legislative.

Ce regulă nouă prevede Codul Rutier 2024

Dacă până acum legislația prevedea folosirea luminilor de întâlnire sau a luminilor pentru circulația diurnă doar pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene (E), regulile ce trebuie respectate de șoferii din România impun un alt comportament al participanților la trafic.

În anul 2024, șoferii sunt obligați să folosească luminile de întâlnire sau luminile de circulație diurnă (DLR – Daytime running lights) pe toate drumurile publice din țară, după cum stabilește Codul Rutier, în urma modificărilor aduse la Ordonanța de Urgență 195 din anul 2002.

Citește și: Codul Rutier 2024, un coșmar pentru șoferii români: Dacă faci asta, ți se suspendă permisul de conducere

Luminile de întâlnire ale mașinii trebuie pornite inclusiv pe timp de zi, pe drumurile publice

Prin lumini de întâlnire sau lumini de circulație diurnă (DLR – Daytime running lights) înțelegem, pe limbajul de zi cu zi, faza scurtă a mașinii. Așadar, ca urmare a modificării legii în România, șoferii sunt obligați să folosească faza scurtă inclusiv pe timp de zi, indiferent despre ce drum public este vorba.

„În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”, se arată în articolul 44, alineatul 2 al documentului ce modifică OUG 195/2002.

Ce se întâmplă în cazul nerespectării prevederilor legii

Articolul 108 alineatul (1) litera a), punctul 7, din documentul legislativ ce modifică OUG 195/2002 stabilește aplicarea unor sancțiuni importante în cazul șoferilor care nu respectă noua regulă. O sancțiune va fi de natură financiară, iar alta va reprezenta puncte de penalizare.

„Nerespectarea obligației de a folosi și pe timpul de zi luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice” atrage după sine sancțiuni, arată Codul Rutier din anul 2024.

Citește și: Cod rutier 2024. În ce situații ți se poate anula permisul de conducere

Cât de mare este amenda ce se aplică șoferilor care nu respectă prevederile legislative

Sancțiunea financiară pentru șoferii care circulă pe drumurile publice din România fără a avea aprinsă faza scurtă este în valoare de 290 de lei, potrivit prevederilor legislative. Pe de altă parte, participanții la trafic ce nu respectă noile obligații vor fi sancționați și cu puncte de penalizare.

Codul Rutier 2024 prevede ca agenții de poliție, care dau sancțiuni în cazul participanților la trafic ce nu respectă legea, să aplice două puncte de penalizare pentru circulația fără lumini de întâlnire.

În altă ordine de idei, subliniem că, dacă ai mașină cu faruri automate, este în regulă să ții lumina pe mod auto – DRL Lights, potrivit regulilor stabilite în Codul Rutier.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Moarte neașteptată în showbiz! Artistul a pierdut lupta cu boala la doar 54 de ani! Prietenii sunt în stare de șoc
Unica.ro
Netflix, premieră cu Cameron Diaz. În ce film joacă
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
FĂRĂ PENSIE de SĂRBĂTORI! LOVITURĂ pentru SENIORI, anunță BACIU
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro