Ce se întâmplă cu permisele auto în România. Schimbările care îi vizează pe toți conducătorii auto. Zilele trecute, senatul a aprobat un proiect de lege ce aduce modificări substanțiale în cadrul Codului Rutier. Ce prevede acesta și cum îi afectează pe șoferi?
Se anunță schimbări importante pentru șoferii din România! Senatul a adoptat un proiect inițiat de Guvern, care are legătură cu valabilitatea permiselor de conducere. Proiectul prevede modificări majore pentru șoferii mai tineri, cât și pentru conducătorii auto mai în vârstă.
Potrivit noilor reguli, șoferii cu vârsta de până la 70 de ani, care dețin permisele de categoriile A și B, vor fi nevoiți să își schimbe permisul de conducere o dată la 15 ani, față de perioada anterioară de 10 ani. Această modificare vine în sprijinilor celor 3.000.000 de șoferi amatori. În acest mod, se vor reduce costurile asociate schimbării frecvente a permisului.
„Scopul acestei propuneri este de a aduce beneficii cetăţenilor care au permis de conducere prin reducerea costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor, de a reduce numărul de şoferi care nu sunt apţi medical să conducă şi implicit de creştere a siguranţei rutiere.”, se arată în proiectul de lege.
Cum îţi poţi schimba numele din buletin. Tot ce trebuie să ştii, detaliile de care să ţii cont
În plus, șoferii cu vârsta peste 70 de ani vor trebui să reînnoiască permisul la fiecare cinci ani, în timp ce cei trecuți de 80 de ani vor face acest lucru la fiecare doi ani. Proiectul de lege vine cu preocupări mari pentru siguranța rutieră, având ca scop reducerea numărului de șoferi în vârstă cu afecțiuni ce pot influența negativ capacitatea de a conduce. De precizat că permisele de conducere emise înainte de intrarea în vigoare a noilor modificări își păstrează termenul inițial de expirare.
Proiectul de lege va fi adoptat în curând de Camera Deputaților, după care va fi promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
„Ministerul Afacerilor Interne, la sfârşitul anului 2022, a transmis următorul comunicat: «În urma unei analize efectuate la nivelul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor a rezultat că în perioada decembrie 2022 -februarie 2023 va expira termenul de valabilitate administrativă a unui număr de peste 450.000 de permise de conducere, la nivel naţional, aceste documente fiind emise în perioada decembrie 2012 -februarie 2013».
Anual obţin permis de conducere în jur de 325.000 persoane, ceea ce înseamnă că la cele 450.000 de permise de conducere pe care Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor trebuie să le prelucreze, se mai adaugă un număr aproximativ de 81.000 de permise noi care trebuie să fie prelucrate şi eliberate. Acest lucru a dus la stres major atât pentru angajaţii Direcţiei Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor din toată ţara din cauza numărului foarte mare de dosare care trebuie să le prelucreze.”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.