Legea pensiilor suferă o schimbare majoră. După cum a spus ministrul Raluca Turcan, schimbarea legii pensiilor este asumată în fața UE, prin PNRR.
Raluca Turcan a spus:
„Merită accentuat faptul că reforma sistemului public de pensii și reforma salarizării in sistemul bugetar sunt obiective de țară asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar cheltuielile pentru expertiza tehnică și profesională sunt cheltuieli decontabile prin PNRR.
Așa cum știți, ambele sisteme, și cel al salarizării, și cel de pensii, se confruntă cu multiple probleme din cauza nedreptăților din legislația actuala, ceea ce le transformă în sisteme mai degrabă neunitare și profund inechitabile”, potrivit oficialului citat de economedia.ro.
Astfel, noua lege a pensiilor o va înlocui pe cea actuală – 127/2019 și va merge strict pe criteriul contributivității și al stagiului complet de cotizare. Toate dosarele de pensii aflate în plată urmează a fi recalculate.
De precizat este că în momentul de față, nu există în dezbatere publică un proiect de lege ce vizează creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani, însă informația apare în caietul de sarcini al licitației:
„Sunt preconizate o serie de măsuri pentru stimularea rămânerii in activitate, fiind în dezbatere publică un proiect de act normativ ce vizează creșterea vârstei de pensionare, facultativă, la 70 de ani. Se urmărește în acest fel și o egalizare a vârstei de pensionare între genuri, însă cu păstrarea eșalonării vârstei standard de pensionare pentru femei”.
Noua lege ar urma să intre în vigoare în anul 2023. Se va face și o analiză comparativă a sistemului public de pensii la nivelul UE, pentru fiecare tip de pensie.
Conform documentului, nivelul mediu al pensiilor va crește, mai ales pensiile mici, însă cu menținerea ponderii cheltuielilor cu ele în PIB.
Iar faptul că femeile ies la pensie mai devreme ca bărbații a dus la nedreptăți în ce privește cuantumul pensiei, pentru că un număr de ani mai mic lucrat înseamnă o contributivitate mai mică, iar corecția se va face însă printr-o creștere a stagiului de cotizare la femei, adică prin ridicarea vârstei la care se face pensionarea la 65 de ani, și la femei, iar la bărbați se încearcă ridicarea vârstei către 70 de ani.
O prevedere din actuala lege a pensiilor publice (L 263/2010) spune că: „pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege”.
„De asemenea, pensionarea anticipată ar urma să se facă în condiții mult mai stricte, după cel puțin 43 de ani stagiu complet de cotizare (în prezent, acesta este de 35 de ani, pentru unele categorii profesionale, chiar 25 de ani)”, a mai adăugat Raluca Turcan.
În prezent, în România sunt peste cinci milioane de pensionari, cu beneficii financiare mici, dar odată cu preluarea modelului străin, calculul salarial, precum și cel al pensiilor se va schimba, iar impactul se va vedea abia după anul 2023.
„Modelul pe care ar urma să-l aplicăm și noi se va căuta în altă parte, în alte state UE care au un sistem de salarizare asemănător cu cel din România (grup țintă: 6 țări), evidențiind limitele stabilite privind componenta variabilă a salariului și criteriile pentru acordarea diferitelor categorii de sporuri”, a precizat Raluca Turcan.