Ce se întâmplă cu pensionarea la 70 de ani. Guvernul a luat o decizie oficială

Ce se întâmplă cu pensionarea la 70 de ani. Guvernul a luat o decizie oficială
Guvernul dorește eliminarea cumulului pensiei cu salariul

În aceste zile pe masa Camerei Deputaților și a Senatului României există un nou proiecte de lege. Proiectul are intenția de a modifica vîrsta de pensionare mai ales pentru cei care doresc să rămână în câmpul muncii. După dezbaterile din Parlament, proiectul, spun surse, va fi aprobat de executiv.

Guvernul dorește eliminarea cumulului pensiei cu salariul

Noul proiect cu privire la sistemul de pensii actual, propus de executiv, aduce noi modificări. Executivul dorește să elimine posibilitatea de cumulare a pensiei și a salarului. Cu alte cuvinte dacă persoana în cauză este deja ieșită la pensie, dar este încadrată în muncă, să nu mai beneficieze de pensie. Sau mai există cazul în care persoana în cauză renunță la orele de muncă și rămâne să încaseze doar pensia oferită de stat, conform calculului de pensie aferent.

„Având în vedere constrângerile bugetare şi reducerea costurilor suportate din bugetul de stat în privinţa cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislaţiei aplicabile în cazul cumulului pensiei cu salariul şi o alternativă prin care un angajat din sistemul public poate exercita opţiunea între pensie şi veniturile salariale aferente raportului de muncă.

De aceea, în sistemul public, posibilitatea continuării activităţii este însoţită de suspendarea plăţii pensiei”, se mai arată în proiectul propus de guvern.

Noi modificării la vârsta de pensionare

Proiectul se mai adresează persoanelor care doresc să rămână în câmpul muncii până la vârsta de 70 de ani. Conform proiectului, ce urmează a fi aprobat astăzi de executivul condus de Florin Cîțu, li se va permite românilor să-și prelungească la cerere vârsta de pensionare până la 70 de ani.

„Persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Cererea privind continuarea activității în condițiile alin.(1) se depune la unitatea angajatoare, cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare.”, se arată în proiectul de lege.

Cu alte cuvinte, dacă dorim să muncim până la vârsta menționată, o putem face, dar numai după ce depunem cererea de prelungire a perioadei de activitate în câmpul muncii. Proiectul, care a fost în dezbatere în Senat și Camera Deputaților, urmează să fie adoptat astăzi de guvernul condus de Florin Cîțu. Efectele actului normativ vor intra în vigoare începând cu data publicării în Monitorul Oficial.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI