Persoanele care fac fapte de evaziune fiscală vor putea să scape numai cu o amendă penală, dar numai dacă acoperă prejudiciul, care să fie de maximum de 100.000 de euro și achită anumite sume suplimentare, spune o lege ce a fost promulgată azi de președintele țării.
Astfel că Legea nr. 55/2021 în ce privește modificarea și completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale o să le permită, așadar, celor care fac evaziuni să scape mai ușor din închisoare, în anumite condiții, după ce o să apară în Monitorul Oficial. Acest act normativ a trecut de două ori prin Parlament și de două ori pe la CCR, după ce prima dată s-au găsit unele probleme de constituționalitate, judecătorii CCR nu au mai găsit probleme și a doua oară, scrie avocatnet.ro.
Potrivit actului, la săvârșirea oricărei fapte de evaziune fiscală care este prevăzută de Legea evaziunii, potențialii inculpați pot să scape doar cu o amendă în situația în care, în decursul urmăririi penale ori până la primul termen de judecată, acoperă intergral prejudiciul, dacă el este de maximum 100.000 de euro. Cu toate acestea, inculpații vor fi nevoiți să plătească inclusiv dobânzi și penalități.
„În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică pedeapsa cu amenda”, este scris în noua lege.
Astfel că numai dacă prejudiciul este de până în 50.000 de euro va fi obligatorie aplicarea pedepsei cu amenda, iar dacă prejudiciul este de până în 100.000 de euro, va exista numai posibilitatea, nefiind o certitudine.
Însă scăparea numai cu amendă o să se aplice tuturor inculpaților ce au săvârșit împreună faptele de evaziune, chiar dacă plata prejudiciului este făcută numai de unul dintre făptași.
De asemenea, pentru faptele de evaziune fiscală pentru care o să se aplice regulile prezentate mai sus se numără ”stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”, o faptă pentru care ce care fac evaziuni riscă închisoarea de la trei la zece ani, dar și interzicerea unor drepturi.
Legea aceasta nu se aplică momentan, deoarece mai întâi trebuie publicată în Monitorul Oficial.