26 mart. 2022 | 08:48

Lege urgentă dată de Vladimir Putin, în plin război cu Ucraina. Cine va face ani grei de pușcărie

News
Lege urgentă dată de Vladimir Putin, în plin război cu Ucraina. Cine va face ani grei de pușcărie
Vladimir Putin și „Operațiunea militară specială" din Ucraina, și nimic mai mult

În plin conflict în Ucraina, Vladimir Putin și parlamentul rusesc fac tot posibilul de a stopa informațiile cu privire la ceea ce se întâmplă în aceste zile. Parlamentul vota pe 4 martie o lege impunând o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea intenționată de știri false despre armată, intensificând războiul informațional cu privire la conflictul din Ucraina. Ieri, pe 25 martie, Vladimir Putin a promulgat noi amendamente la această lege.

Până la 15 ani pentru răspândirea intenționată de știri false

Parlamentul rus a adoptat vineri, 4 martie, o lege care impune o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani. Legea a fost impusă pentru a stopa răspândirea intenționată de știri false despre armat rusă. Prin acest vot s-a dorit stoparea războiului informațional legat de conflictul din Ucraina.

Oficialii ruși au declarat în repetate rânduri că informațiile false au fost răspândite de dușmanii Rusiei. În declarații au făcut referre la Statele Unite și aliații săi din Europa de Vest.

Legiuitorii au adoptat amendamente la codul penal care fac din răspândirea de informații false o infracțiune pedepsită cu amenzi sau pedepse cu închisoarea. De asemenea, ei au impus amenzi pentru apelurile publice la sancțiuni împotriva Rusiei.

Duma a prezentat pedepsele pentru oricine se consideră că a discreditat forțele armate. Sancțiunisunt extrem de dure pentru cei care au răspândit intenționat informații false. La fel și pentru cei care au făcut apel la acțiuni publice nesancționate. Amendamentele par să ofere statului rus puteri mult mai puternice pentru a lua măsuri represive.

„Literalmente de mâine, această lege va impune pedepse foarte dure. Acestea sunt pentru cei care au mințit și au făcut declarații care au discreditat forțele noastre armate”, a declarat președintele Dumei, Viaceslav Volodin.

Vladimir Putin și „Operațiunea militară specială” din Ucraina, și nimic mai mult

Vladimir Putin a declarat că „operațiunea militară specială” a fost esențială pentru a asigura securitatea Rusiei. Mai ales după ce Statele Unite au extins alianța militară NATO la granițele Rusiei. Un alt motiv invocat, a fost susținerea liderilor prooccidentali de la Kiev.

Vladimir Putin a aprobat ieri, pe 25 martie, în mod oficial o nouă lege, potrivit agenției de presă Reuters. Pedepsele sunt similare cu cele permise de legea adoptată la începutul acestei luni. Noua lege izează pedepsirea celor care răspândesc informații false, a precizat agenția.

Un legislator de rang înalt a declarat că noua lege este necesară deoarece oamenii răspândesc știri false despre ambasadele Rusiei și alte organizații care operează în străinătate.

Citește și: Anunțul cutremurător al ministrului Apărării din Ucraina: ‘Rusia a ucis mai mulți civili decât soldați’

Presa globală de știri în defensivă după ce Vladimir Putin a semnat legea „fake news”

După votul primei legi, din 4 martie, mass-media internațională a anunțat că suspendă reportajele în Rusia pentru a-și proteja jurnaliștii. BBC din Marea Britanie a declarat că a întrerupt temporar reportajele în Rusia, iar până la sfârșitul zilei de 4 martie, CBC și Bloomberg News au declarat că jurnaliștii lor și-au întrerupt, de asemenea, activitatea.

CNN și CBS News au anunțat că vor înceta să mai transmită în Rusia, iar alte instituții au eliminat semnăturile jurnaliștilor din Rusia, în timp ce evaluau situația. În contextul în care atacul Rusiei asupra Ucrainei a atras o condamnare aproape universală, Moscova a încercat să riposteze în războiul informațional.

Autoritatea sa de reglementare în domeniul comunicațiilor, Roskomnadzor, a blocat Facebook-ul, citând 26 de cazuri de discriminare împotriva presei ruse. Agenția de știri TASS a raportat că Rusia a restricționat, de asemenea, accesul la Twitter.

Directorii de presă au declarat că noua lege împiedică raportarea independentă și pune în pericol jurnaliștii și că organizațiile lor trebuie să găsească un echilibru între obligația față de public de a relata știrile și protejarea jurnaliștilor împotriva represaliilor.

Parteneri
Doliu în jurnalism! Și-a pierdut viața într-un accident auto
Redactia.ro
Cea mai bună rețetă de ciorbă de fasole păstăi. Ingredientul secret care te va face să nu te mai oprești din mâncat
Click.ro
Ucrainenii blochează cu „Sulițe” americane orice încercare a rușilor de a-și recupera teritoriile pierdute în Kursk
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
E SĂPTĂMÂNA DURERII pentru o zodie! Viața acestor nativi se va schimba definitiv în zilele următoare!
Unica.ro
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației, 114 oameni au murit
EVZ.ro
Marilu Dobrescu este istorie pentru fostul iubit! Iustin Petrescu are o nouă iubită. Primele imagini cu cei doi îndrăgostiți / FOTO
Spynews
Oana Lis a vrut să se sinucidă. Ce a făcut soția lui Viorel Lis
Capital.ro
Imagine rară cu Silvia Chifiriuc și Petre Roman. Cum au fost surprinși cei doi în Iași. „O pereche minunată”. Petre Roman nu se mai vopsește
Avantaje
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Mediaflux
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți locatari s-au îngrozit: „Vi se pare normal?!”
Antena 1
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Shtiu.ro