Legătura specială dintre Regele Mihai și Regina Elisabeta. Motivul pentru care cei doi au rămas apropiați întreaga viață

de: Ștefan R. Apostol
08 05. 2023

Ultimul Suveran din Europa de Est, Regele Mihai I a avut o legătură specială cu regretata Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, despre care puțini știu. Acesta este, de altfel, unul din motivele pentru care cei doi au rămas extrem de apropiați pe parcursul întregii vieți. Citește mai departe și află care a fost legătura specială dintre Regele Mihai și Regina Elisabeta.

Familiile regale europene înrudite cu fosta Regină Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Familiile regale din Europa, la moartea Reginei Elisabeta a II-a, a Marii Britanii, confirmau că vor participa la funeraliile reginei de pe 19 septembrie 2022, în semn de susținere. Regele Felipe al VI-lea și regina Letizia ai Spaniei și regele Willem-Alexander și regina Maxima ai Olandei au fost printre primii care au confirmat participarea la ultimul rămas bun al monarhului la Londra. De atunci, a fost confirmat faptul că vor participa și toate celelalte familii regale active din Europa, precum și multe monarhii asiatice și foste familii regale.

Vezi și: Regina Maria, demnitarul care a devenit asistentă pentru românii suferinzi. Exemplul care este viu și azi

Printre cei care au participat la funerariile regale din 19 septembrie, pe lângă toate celelalte familii europene, s-au numărat și Margareta, fiica cea mare a Regelui Mihai I al României și a Regina Ana, alături de soțul ei, prințul Radu Duda. Cu alte cuvinte, deși puțini își aduc aminte, a existat o legătură de sânge între cele două Familii Regale, a Marii Britanii și a României.

Vezi și: Problema de sănătate pe care ar fi avut-o Regina Elisabeta în ultimele luni de viață. Ce au aflat englezii

Care este legătura specială dintre Regele Mihai și Regina Elisabeta

Pentru început trebuie reamintit că Regina Elisabeta a II-a și Ducele de Edinburgh erau rude între ei, verișori de gradul trei. În aceeași măsură, Regele Mihai I al României era, ca și ei, un stră-strănepot al reginei Victoria, bunica sa paternă, Maria de Edinburgh, era verișoară primară a lui George al V-lea, bunicul patern al reginei Elisabeta a II-a. Cu alte cuvinte, regele Mihai I și Regina Elisabeta a II-a erau nepoți ai reginei Victoria.

Fostul rege al României era mai strâns înrudit cu Prințul Phillip, având în vedere că Regele Constantin I al Greciei a fost bunicul matern al Regelui Mihai și unchiul patern al lui Phillip. Mergând mai departe pe arborele genealogic aflăm că ambii părinți ai regelui Mihai I au fost strănepoți ai reginei Victoria. Acest lucru îl face dublu văr de gradul al treilea atât cu regina Elisabeta a II-a, cât și cu ducele de Edinburgh, care o au pe Victoria ca stră-străbunică.

Vezi și: Legătura secretă dintre Prințul Philip și Regele Mihai. Casa Regală a României a făcut anunțul acum

În plus, mama Regelui Mihai a fost verișoară primară a Ducelui de Edinburgh, deoarece tații lor au fost frați. Acest lucru îi face pe Regele Mihai și pe Prințul Philip verișori primari îndepărtați. Acestea sunt doar cele mai evidente relații.

Întrucât regalitatea europeană s-a căsătorit aproape exclusiv în rândul propriei clase timp de secole, există mult mai multe grade de rudenie care pot fi calculate. Dar, motivul pentru care cei doi au rămas apropiați întreaga viață este cu totul altul decât legătura de rudenie.

Relația celor doi suverani și motivul pentru care cei doi au rămas apropiați întreaga viață

România interbelică, după întoarcerea armelor împotriva Germaniei hitleriste, de partea Aliaților și a URSS-ului la data de 23 augsut 1944, avea să treacă printr-o perioadă și mai grea. Detronarea regimului condus de mareșalul Ion Antonescu, un aliat al lui Hitler, avea să ducă rapid la o creștere a influenței URSS-ului și, implicit, a Partidului Muncitoresc Român (PMR), la alegerile din 1946, devenit ulterior Partidul Comunist Român.

Comuniștii aveau să se inflitreze rapid în structurile de stat, iar Petru Groza, numit premier, și Gheorghe Gheorghiu Dej, sub auspiciile unui șantaj, aveau să-l oblige pe tânărul rege al Românie, să abdice la data la 30 decembrie 1947. Este momentul în care, la doar o lună înainte, participase la ceremonia de căsătorie a Reginei Elisabeta a II-a cu Prințul Phillip, Ducele de Edinburgh, unde avea să o cunoască și pe viitoarea sa soție, Regina Ana.

Vezi și: Postul TV din România care face un documentar despre viața Regelui Mihai. Când apare

Forțat de comuniști să plece doar cu o parte din suita sa, Regele Mihai I și mama acestuia, Regina Elena, aveau să ia calea pribegiei, iar cea care avea să-i acorde azil era chiar Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, acesta find, de fapt, motivul pentru care cei doi au rămas apropiați întreaga viață. De-a lungul timpului, Regele Mihai I al României și Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii au mai fost văzuți împreună, ultima dată fiind la Jubileul de Diamant din 2012, când Mihai I era văzut a fost văzut în dreapta regretatei suverane.