25 nov. 2022 | 20:17

Legătura neașteptată dintre problemele sociale și îmbătrânirea creierului. Ce au descoperit specialiștii

Diverse
Legătura neașteptată dintre problemele sociale și îmbătrânirea creierului. Ce au descoperit specialiștii
S-a descoperit legatura dintre mediul social si imbatranirea creierului

Oamenii de știință au făcut o descoperire de ultimă oră în ceea ce privește comportamentul uman. Culmea, studiul a fost făcut pe animalele care se aseamănă cel mai mult cu omul. Astfel, s-a ajuns la concluzia că există o strânsă legătură genetică între problemele sociale și îmbătrânirea creierului.

Cum să eviți unele efecte ale îmbătrânirii. Ce ar trebui să faci

Oamenii de știință au efectuat un studiu în urma căruia au ajuns la concluzia că pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, menținerea unui mediu social pozitiv și previzibil este cel mai important lucru.

De asemenea, legăturile strânse cu familia, dar și cu prietenii sunt suficiente pentru o îmbătrânire sănătoasă. Îmbătrânirea este normală, însă dacă relațiile menționate mai sus există, unele efecte ale îmbătrânirii pot fi evitate.

Schimbări la nivelul reglării genetice

Cercetătorii sunt de mult interesați de mediul înconjurător și efectele lui asupra îmbătrânirii creierului.

„Încă nu știm foarte bine cum poate mediul nostru social să intre sub piele și să ne afecteze corpul și creierul, dar multe lucrări recente au indicat schimbări la nivelul reglării genetice – cum sunt activate și dezactivate genele noastre”, a declarat Noah Snyder-Mackler, profesor asistent la Școala de Științe ale Vieții de la Universitatea de Stat din Arizona, la Centrul pentru Evoluție și Medicină și afiliat la Centrul de Cercetare a Bolilor Neurodegenerative de la Institutul Biodesign al ASU.

Maimuțele, subiectele studiului

Chiar dacă există tehnologii moderne de investigare, oamenilor de știință le este greu să facă studii care ar trebui să se întindă pe durata a zeci de ani. Astfel, au apelat la soluția maimuțelor.

S-au studiat primatele, pentru a se înțelege dacă mediul în care trăim, familie, prieteni, ne poate modifica fiziologia, începând cu nivelul organismului și până la gene.

Cum au tras cercetătorii concluzia

Astfel, într-un nou studiu, Snyder-Mackler a condus o echipă internațională de cercetare care a ajuns la concluzia că, într-o populație de maimuțe macaque, femelele cu un statut social mai ridicat au avut profiluri moleculare mai tinere și mai rezistente, acestea oferind legătura cheie dintre mediul social și creierele sănătoase.

Studiul s-a făcut pe maimuțe rhesus, animale care prezintă modificări similare de vârstă ca și omul.

Studiul a durat 15 ani

„Acest studiu se bazează pe mai mult de 15 ani de muncă a echipei noastre care a investigat interacțiunile dintre comportamentul social, genetica și creierul macacilor Cayo”, a declarat Michael Platt, profesor la Școala de Medicină Perelman, la Școala de Arte și Științe și la Școala de Afaceri Wharton de la Universitatea din Pennsylvania.

Oamenii de știință spun că descoperirile făcute de echipa lor demonstrează valoarea întregii munci, precum și a resurselor investite în acest studiu pe termen lung.

Nu în ultimul rând, cercetătorii, în frunte cu Snyder-Mackler, au mai anunțat că persoanele care au trecut printr-un dezastru natural, cum ar fi un uragan, au prezentat un sistem imunitar mai îmbătrânit din punct de vedere molecular.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp de iarnă
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Atenție la BOLILE GRAVE, ASCUNSE! SERVICII GRATUITE. Anunțul CNAS
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro